Trots fler bostäder på marknaden stiger priserna i Malmö. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bostadsrättspriserna steg mest i Malmö

Efter en sval sommar har marknaden för bostadsrätter återigen vänt uppåt. Under augusti steg priserna på bostadsrätter i landet med 1 procent, enligt Svensk mäklarstatistik. Malmö sticker ut i statistiken. Här steg priserna ännu mer.

Årstakten i prisökningen steg till 8 procent, jämfört med 7 procent för ett år sedan.

Prisökningen kan i stort förklaras med säsongsvariationer, enligt Hans Flink, försäljningschef på Svensk mäklarstatistik.

– Det är en typisk bild över hur det brukar se ut. Det är en rekyl från låga priser under juni och juli då de dyrare objekten inte säljs, säger han.

Hittills i år följer priserna på bostadsmarknaden tidigare års mönster och Flink tycker därför att man inte ska dra för höga växlar på prisutvecklingen.

– Det är ju inte minus och det i sig är ju ett tecken på att vi inte kan tala om någon bubbla som har brustit, säger Hans Flink.

Prisökning trots fler bostäder

Men Malmö sticker ut i statistiken. Här steg bostadsrättspriserna med 2 procent under augusti. Årstakten låg på rekordhöga 18 procent i Stor-Malmö.

– Jämför man en tvåa eller trea i Malmö med motsvarande i Stockholm eller Göterborg så har vi fortfarande ganska så mycket lägre priser här, vilket gör att utrymmet för en prisökning är större, säger Peter Svensson, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Malmö.

Det motsägelsefulla med prisutvecklingen i Malmö är att utbudet av lägenheter har ökat, något som borde dra ner priserna. Men tvärtom stiger de. För sex månader sedan fanns det runt 500 bostäder till salu i Malmö, idag är siffran uppe i 800.

– För ett halvår sedan kunde vi ha 75 sällskap på en visning av en lägenhet på Davidshall. Visningarna var alltid fulla. Idag kommer det inte lika många spekulanter på visningarna men däremot är de kvalitativa, säger Peter Svensson.

– Om man är intresserad av fem lägenheter så går man kanske på visning av två, tre stycken. Kvalitén på spekulanterna är bättre, vilket gör att priserna inte har sjunkit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer