Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spannmålsodlaren Jonny Svensson funderar på att köpa en ny traktor om överskottet blir stort i år. Hör honom berätta mer om årets skörd i klippet. Foto: SVT

Höga spannmålspriser och god skörd får bönderna att jubla

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut att bli ett lönsamt år för de sydsvenska växtodlarna. Priset på spannmål- och oljeväxter har stigit och årets skörd förväntas bli god.

– Grödorna ser bra ut i hela landet, säger Anneli Kihlstrand, vd för organisationen Sveriges frö- och oljeväxtodlare.

Under veckan pågick Borgeby fältdagar i Bjärred, lantbruksmässan som samlar tusentals lantbrukare från hela Sverige.

Efter flera tuffa år av torka och dålig prisbild ser det ut att bli ett bra år för årets spannmålsodlare och oljeväxtproducenter, enligt Anneli Kihlstrand som även är politiskt aktiv inom Centerpartiet.

– Vi har haft rätt en skonsam vinter, en sval vår och nu har vi fått nederbörd tack och lov, så nu finns det förutsättningar för att ha riktigt hög skörd, säger hon.

”Blir nog en ny traktor”

Brist på export av spannmål och raps har även bidragit till att priserna har ökat det senaste året, något som gynnar lönsamheten.

Spannmålsodlaren Jonny Svensson var en av de som var på plats under mässan. Han tror att årets skörd kan bli den bästa på fyra år.

– Då blir det nog en ny traktor, jag har en som blivit lite för gammal, säger han.

Insatsvaror blir dyrare

Samtidigt har priset på insatsvaror som diesel och växtnäring ökat, något som slagit hårt mot lantbruket.

– Det svider och det är tufft för en del att ha råd med detta, men får vi nu bärga skörden och får bra betalt så ska ändå kalkylen bli god, säger Anneli Kihlstrand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer