Polispatruller på plats vid Hyllie station i Malmö. Foto: Stig-Åke Jönsson

Skärpta gränskontroller förbryllar polisen

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagseftermiddagen meddelade regeringen att id-kontrollerna ska tas bort men att gränskontrollerna ska skärpas. Ett beslut som gläder både pendlare och näringslivet. Men för gränspolisen är det fortfarande oklart vad det innebär.

Chefen för den nationella gränspolisen, Patrik Engström, har sagt att han bedömer att antalet poliser vid gränsen nu måste näst intill fördubblas. I dag arbetar 130 personer med gränskontrollen, men han tror att det behövs 250–280 medarbetare framöver.

Beslutet innebär att polisen nu med kort varsel måste få överblick på vad det innebär. Ett beslut som inte är helt enkelt att hantera.

Sveriges gränskontroller

–  Just nu leder Nationella operativa avdelningen arbetet med hur vi ska omhänderta det nya beslutet gällande inresekontroller i Sverige. Id-kontrollen i Danmark kommer att upphöra enligt det beslut som kom från regeringen i går, men de tillfälliga gränskontrollerna för inresande till Sverige kommer att fortsätta i samma utsträckning som tidigare, säger Michael Mattsson, chef Gränspolissektionen Syd.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger:

– Det kommer ju att bli mer jobb för polisen, men vi ska också komma ihåg att under tiden vi har haft id-kontroller och gränskontroller så har antalet inbrott till exempel minskat med 20 procent i södra Sverige.

Id-kontrollerna på Köpenhamns flygplats, Kastrup, försvinner. Foto: TT

LÄS MER: Starka reaktioner på slopade id-kontroller

Näringslivet välkomnar beslutet

– Det här är glädjande. Jag säger som mina danska kollegor, vi har svårt att ta ner armarna, säger Per Tryding, vice vd för Sydsvenska Industri – och Handelskammaren.

Han menar att id-kontrollerna har skadat arbetsmarknaden i Öresundsregionen och att det nu blir möjligt att pendla som vanligt igen.

– Enligt mina beräkningar har det här kostat 1,5 miljarder, säger Per Tryding.

Per Tryding, vice vd för Sydsvenska Industri – och Handelskammaren. Foto: Gunilla Fritze

LÄS MER: Pendlare jublar: ”Nu slipper man stå i kö”

Tullen och polisen får nya verktyg

Anders Ygeman (S) tror inte riktigt på de siffrorna utan menar att Per Tryding är en av många intressenter här. Arbetsbördan för poliserna kommer att öka men de kommer att få ny hjälpmedel. Han berättar att polisen bland annat ska få tillgång till kameror som automatiskt ska läsa av nummerplåtar och fordonstyper. Enligt Öresundsinstitutet kommer gränskontrollen bland annat utföras av fordonsröntgen.

– Gränskontrollerna ska ju kontrollera vilka som har rätta att resa in i landet. Dels kommer intensiteten att öka och dels kommer polisen och tullen att få nya verktyg med ökade så kallade gränszoner med bättre riskbaserade kontroller, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

Per Tryding tror att ”bara” gränskontroller kommer att påverka pendlingen mindre.

– Det kommer att ha begränsad effekt eftersom kontrollerna kan göras under färd och blir mer bara som en förstärkt biljettkontroll, säger han.

Id-kontrollerna infördes i januari 2016 sedan antalet asylsökande kraftigt ökat under hösten 2015. Under natten mot torsdag försvinner de nu för alla som reser över sundet med tåg, buss eller färjor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges gränskontroller

Mer i ämnet