I Skanör-Falsterbos församling röstade 24 procent av de röstberättigade, högst valdeltagande i Lunds stift. Foto: Gunilla Fritze/TT

Bråk och avhopp gav högst valdeltagande i Skåne

Publicerad

Idag är det kyrkoval i Sverige och förra gången det begav sig, 2013, var det en församling i Skåne som stack ut.
I Skanör-Falsterbo slogs det rekord.
Var fjärde församlingsbo gick och röstade i det som brukar kallas ”Det glömda valet.”

En grupp församlingsmedlemmar slog sig samman och bildade ”Vår Kyrka” inför valet till kyrkofullmäktige 2013 i Skanör-Falsterbo. Deras motto var ”För en bättre kyrka”. De fick 49 procent av rösterna.

Var fjärde församlingsmedlem valde att gå och rösta. Det var högst valdeltagande i Lunds stift och fjärde högst i landet.

– Vi tror inte det kommer att bli ett lika högt valdeltagande i år. Troligen hamnar vi på rikssnittet men vi vet inte förrän vid midnatt, säger Johan Törnqvist-Sandelius, kommunikatör i Skanör-Falsterbo församling.

Bråk och oreda

Anledningen till att så många valde att rösta i Skanör-Falsterbo 2013 var att många ville få slut på turbulensen inom församlingen. I flera år skapade händelser i församlingen rubriker och fick kyrkliga dignitärer att agera medlare.

När det var som värst hotade kontraktsprosten Gustaf Centervall att upplösa församlingen.

– Det går inte att ha det på det här viset. Utan fungerande kyrkoråd kan församlingen inte upprätthålla kyrkans regelverk. Om parterna inte kan tala med varandra och inte själva kan lösa konflikten, tänker jag föreslå att stiftsstyrelsen ser över strukturen i församlingen, sa Gustaf Centervall till Sydsvenskan i februari 2010.

Avhopp i församlingen

Många medlemmar lämnade församlingen och personal sa upp sig med hänvisning till den dåliga psykosociala arbetsmiljön. En av dem var församlingens kantor Josefin Åkerberg.

Så här sa hon till SVT Nyheter Skåne 18 maj 2011:

– Många behandlades nedlåtande av den vikarierande kyrkoherden, man var antingen god eller ond. Den som sa något fel kunde lätt bli utfryst.

Andra vittnade om kyrkoherdens grova språk och att anställda grät på sin arbetsplats.

Arbetsmiljöverket besökte flera gånger församlingen och krävde att konflikterna skulle redas ut.

Kyrkoherden fick gå

Det slutade med att Skanör-Falsterbos kyrkoherde Thomas Ekelund 2013 fick lämna sin tjänst. Domkapitlet i Lund skrev att han hade brutit mot de löften han gav när han prästvigdes.

Ekelund överklagade beslutet till Svenska kyrkans överklagandenämnd men överklagandet avslogs.

Var åttonde röstar

Vilken församling som kommer att få högst valdeltagande i årets val kommer att stå klart runt midnatt. Valet 2013 röstade 12,8 av svenska kyrkans 5,2 miljoner medlemmar i kyrkovalet. I Lunds stift, som är näst störst i landet, röstade 12,4 procent och i Skanör-Falsterbo 24 procent.

Högst valdeltagande i landet hade Tärna församling med drygt 27 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer