Foto: Mikael Nilsson

Bråk vid politiskt möte i Lund – en till sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Tre män misshandlades när de var på väg till ett politiskt informationsmöte i Lund, uppger polisen. Enligt polisanmälan blev den ena personen slagen med en flaska.

Polis skickades till Bantorget vid 14-tiden på söndagen efter larm om att en grupp personer som var på väg till ett politiskt informationsmöte ska ha blivit angripna. Mötet anordnades av föreningen Det fria Sverige, en nybildad förening där flera ledande personer har en bakgrund i den högerextrema rörelsen.

– Det ska ha dykt upp ett antal maskerade personer och det ska ha uppstått ett bråk, säger Richard Lundqvist på polisens ledningscentral.

Tre misshandelsanmälningar

Polisen har upprättat tre anmälningar – en om grov misshandel och två om misshandel. Enligt polisanmälan blev den ena mannen slagen med en glasflaska mot kroppen och huvudet av ett antal maskerade män. Han ska ha fått skärskador och fördes till sjukhus med ambulans. Den andre mannen ska ha mottagit slag.

Männen uppger att antalet maskerade personer var någonstans mellan 10 och 20 stycken.

Polisen kommer under veckan att försöka få tag på eventuella videupptagningar av händelsen men har ännu inte gripit någon misstänkt.

– En film som hade visat en misshandel hade varit en mycket bra hjälp förstås, säger Karl Sandberg, kommissarie vid polisen i Lund.

Oklara omständigheter

Enligt tidiga uppgifter ska de maskerade personerna ha kastat en flaska, med ännu okänt innehåll, in i lokalen. Innehållet ska ha orsakat irritation i luftvägarna bland personerna som varit på platsen.

Polisen har dock inte kunnat fastställa det händelseförloppet.

– Omständigheterna kring det är oklart och ingenting är fastställt. Någonting har det uppenbarligen varit då patrullen som kom till platsen märkte att det luktade något som kan ha varit pepparsprej eller liknande. Men var det kom ifrån är, som sagt, inte någonting vi kunnat säkerställa, säger Calle Persson på polisens ledningscentral.

Falsk bokning hos IOGT-NTO

Mötet var tänkt att hållas i IOGT-NTO:s lokaler, och enligt företrädare för föreningen hade bokningen gjorts under falska premisser. Vad IOGT-NTO trodde var en privat bjudning visade sig vara ett politiskt möte.

När omständigheterna uppdagades ställdes bokningen in av IOGT-NTO.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer