Karim Hassan, Aisha Isse, Dalia Al Rubale är några av barnen vars teckningar nu ställs ut. Foto: SVT

Branden förstörde förskolan – här är barnens teckningar

Publicerad

För tre veckor sedan brann Fosiedals förskola i stadsdelen Holma i Malmö. För många barn var det en svår upplevelse. Nu har de gjort målningar utifrån sina tankar. Och de ställs nu ut på Holma torg.

Det är svårt att veta hur barnen tar det när en del av tryggheten rycks bort, som när ett dagis över en natt försvinner i lågor. En del saker man fäst sig vid är nu bara borta.

– Ja, pusslet och en massa leksaker är borta, och mina skor, säger Fatima El Ali, ett av de drabbade förskolebarnen.

Bearbeta händelsen

Branden har berört alla i stadsdelen. Förskolepersonalen gör sitt bästa för att barnen ska bearbeta det som har hänt.

– Många av barnen uttrycker sig inte så mycket verbalt. Det händer nåt annat, nåt man inte kan sätta ord på, när man använder andra uttrycksformer. Det kan sätta igång samtal, säger Josefin Snygg, ateljerista, som arbetar med skapande verksamhet i området.

Barnen har alltså fått måla sina intryck av  branden, och nu finns deras alster att beskåda som en utställning på Holma torg. Ett av barnen, Karim Hassan, har målat en boll, som ligger i det utbrända området.

– Först brann det, sen blev allting bara svart, säger han.

– Jag har målat grinden, ett träd som brinner och brandkåren som sprutar vatten, säger Dalia Al Rubale.

Orsaken oklar

Polisen vet ännu inte exakt vad som orsakade branden. Men i området är de flesta övertygade om att den var anlagd, så också barnen.

– Det är tjuvarna och de är jätteelaka. En gång slog de sönder ett fönster och tog våra datorer och surfplattor, säger Aisha Isse

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer