Polisen har upprättat en anmälan om grov mordbrand. Foto: Bosse Nilsson/Kristianstadsbladet

Brand i moskélokal i Hässleholm

Uppdaterad
Publicerad

En lokal i Hässleholm, som används som moské, blev under lördagkvällen totalförstörd i en brand.

Larmet om branden kom strax efter klockan 20 på kvällen. Då brann det ordentligt i lokalen och det var en kraftig rökutveckling på platsen.

– Vi angriper branden utifrån först och går sen in och avslutar släckningen, berättar Per Friis, yttre befäl på räddningstjänsten i Hässleholm.

Lokalen ligger på markplan i ett flerfamiljshus och används som moské.

– Lokalen blev totalt utbränd, säger Per Friis.

Misstänkt mordbrand

Inga personer kom till skada under branden, men sex personer i lägenheterna ovanför fick utrymmas på grund av rökutvecklingen.

Polisen spärrade av platsen under kvällen för att genomföra en teknisk undersökning. Orsaken till branden är ännu oklar, men en anmälan om grov mordbrand har upprättats.

– Det har påträffats en krossad ruta och vi kan inte utesluta att branden är anlagd, säger Kim Hild, pressinformatör på polisen.

Utan lokal under ramadan

Föreningen som använder lokalen är Islamiska Kulturcentret i Hässleholm. Nu står de cirka 200 medlemmarna utan bönelokal.

– Det är en mycket helig månad för oss, det är ju ramadan, och det är mycket viktigt för oss att be till Gud varje dag. Vi har ingen aning om vad vi ska göra, säger ordförande Ismail Darragi till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.