Polisen fick larm om branden på söndagskvällen. Foto: SVT

Brand i Västra hamnen i Malmö misstänks vara anlagd

Uppdaterad
Publicerad

Branden i en industrilokal i Malmö är nu under kontroll, men är på måndagsmorgonen inte helt släckt. Polisen misstänker mordbrand och ska göra en teknisk undersökning så fort räddningstjänsten är klar med släckningsarbetet.

Branden som sent på söndagskvällen började i en tom byggnad i Västra hamnen i Malmö är fortfarande inte helt släckt, men är nu under kontroll. Varningen till allmänheten om giftig rök har också lyfts, meddelar Räddningstjänsten Syd på Twitter. På måndagsmorgonen vid klockan 06 pågår fortfarande släckningsarbetet.

– Just nu är det relativt lugnt. Det är lite bränder kvar inne i konstruktionen som vi försöker släcka. Vi jobbar med den både invändigt och utvändigt, säger Henrik Greiff, insatschef vid räddningstjänsten till SVT Nyheter.

Det är en begränsad brand i väggar och bjälklag, men det som gör att släckningsarbetet tar tid är att det rör sig om en konstruktionsbrand.

– Det kan ta ett antal timmar till. Konstruktionsbränder är kluriga eftersom det innebär att branden tar sig in i väggar och golv, säger Henrik Greiff.

Polisen fick larm om branden på Stora Varvsgatan klockan 21.22 på söndagskvällen.

Tjock grå rök bolmade ut från taket på en av de byggnader som tidigare var en del av Kockums lokaler i hamnen.

LÄS MER: Byggnadsägaren: ”Inte första gången någon tar sig in”

Tjock rök bolmar upp från branden i Västra hamnen i Malmö. Foto: William Eklund

Inlett en utredning om mordbrand

Det är fortfarande oklart hur branden startade. Polisen misstänker att branden är anlagd och har inlett en utredning om mordbrand.

– Anledningen är att det har gjorts iakttagelser innan branden utbröt, säger polisens yttre befäl till tidningen Sydsvenskan.

Polisen kommer att göra en teknisk undersökning så snart räddningstjänsten är klar på platsen.

– Vi väntar på att tekniker kan gå in och börja jobba där på ett säkert sätt, säger Timmy Jeppsson, biträdande inre befäl vid polisen till SVT Nyheter.

Spärrat av området

Polisen spärrade av Stora Varvsgatan från Klaffbron och fram till Hallenborgs gata. På måndagen är delar av området fortfarande avspärrat och trafik i körfältet närmast byggnaden leds om av polis på plats så att räddningstjänsten ska kunna arbeta ostört.

Lokaltrafiken har stoppats förbi platsen medan släckningsarbetet pågår.

Industrilokalen ligger i anslutning till flera andra företags fastigheter. Bland annat har SVT lokaler i närheten.

Enligt räddningstjänsten är det en tegelbyggnad som har tillhört gamla Kockumsområdet som brinner. Foto: TT

Risk för rökgasexplosion

Reporter Mikael Nilsson, som befann sig på plats när branden var intensiv, berättade att räddningstjänsten arbetade hårt för att förhindra att branden sprider sig.

– Röken sträcker sig in mot centrala Malmö. Man har haft rökdykare inne i lokalen, men de har fått gå ut eftersom rasrisken är för stor, sade han till SVT Nyheter.

Räddningstjänsten vattengjöt byggnaden för att få ned temperaturen. De arbetade för att få bort röken, för att undvika en rökgasexplosion.

– Då kan branden obegränsat spridas under väldigt snabba former till övriga delar i området. Man befarar att det kan ske rökgasexplosioner på grund av att det är så pass kraftig rökutveckling inne i byggnaden. Man har sågat upp en del av taket för att få undan den här röken, sade Mikael Nilsson.

Branden orsakar kraftig rökutveckling och röken sprider sig över centrala Malmö. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.