Två gripna efter brandattack mot flyktingboende

Uppdaterad
Publicerad

Två ungdomar greps natten till måndagen skäligen misstänkta för grov mordbrand efter att ett brinnande föremål slängts mot ett planerat boende för ensamkommande flyktingar i Tollarp.

Det var vid 20-tiden på söndagkvällen som någon kastade en flaska innehållande bensin och trasa mot ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Tollarp.

En väktare som passerade byggnaden upptäckte branden och kunde själv släcka den. Boendet var vid tillfället tomt och ingen kom till skada.

– Det blev lite, lite skador på fasaden, men den är av trä så det hade kunnat ta sig om inte han var på plats, säger Jens Nygren, förundersökningsledare vid polisen i Kristianstad.

Polishund hittade en av de misstänkta

En av polisens hundpatruller spårade upp den ena misstänkta pojken, den andra kunde senare gripas i sin bostad. De två pojkarna, 16 och 17 år gamla, släpptes efter förhör men är fortsatt misstänkta.

– Tack vare att vi har hög säkerhet på våra boenden så kunde väktare snabbt ingripa och släcka den brand som uppstod, säger Bodil Eriksson, verksamhetschef för Barn och ungdomsverksamheten, i ett pressmeddelande från Kristanstad kommun.

Boendet för ensamkommande flyktingbarn i Tollarp öppnar på tisdag som planerat.

– Vi fortsätter med väktare som tidigare hela mars ut till att börja med. Ytterligare planering kring säkerhet görs i fortsatt samråd med vår säkerhetschef, säger Bodil Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.