Brandattentat mot romsk förening i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Larmet om branden kom till Räddningstjänsten strax före midnatt natten mot fredag. Fönster till lokalen hade krossats och två brandbomber kastats in. I byggnaden befanns sig då en städare, som upptäckte branden, och påbörjade släckningsarbetet.

– Det är mycket allvarligt med tanke på att någon försökte sätta eld på en fastighet, säger Peter Martin, vakthavande befäl vid Skånepolisen.

Städaren lyckades släcka branden, men fick sen sätta sig i sin bil och köra till en kollega för att larma om branden eftersom han inte hade någon telefon. Mannen har under natten fått vård för sina rökskador som bedöms som lindriga. Polisen genomför en teknisk undersökning på platsen under natten.

Föreningslokal för ungdomar

Föreningslokalen på Murmansgatan i industriområdet vid Krusegatan används av en romsk förening som utvecklingscenter. Främst ungdomar brukar vara på platsen, enligt uppgifter till SVT.

Polisen har i nuläget ingen uppgift om att det skulle finnas någon hotbild mot föreningen.

– De som är berörda upplever det som ett hatbrott. De kan inte peka ut nån. De upplever inte att de har haft nån dispyt eller nån osämja med någon som skulle kunna agera så här mot dem. Så det är klart att de kopplar det till nån form av hatbrott, säger Marian Wydow från romska informations- och kunskapscentret i Malmö.

Röksanering pågår

– Händelsen rubriceras i nuläget som mordbrand, vi har tagit bevismaterial i beslag och gör teknisk undersökning sen får utredningen visa om det är läge för ytterligare brottsrubriceringar, säger Peter Martin, vakthavande befäl vid Skånepolisen.

Vid 02-tiden vad Räddningstjänsten på plats för att röksanera lokalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer