Brantevik – Jakten på den mystistiska brunnsålen

Uppdaterad
Publicerad

Brunnsålen i Brantevik var en biologisk sensation redan 1959. Den var äldre än nån annan redan då. För den här historien börjar redan 100 år tidigare.

1859 släppte åttaårige Samuel Nilsson ålen i brunnen. Och där har den levt sen dess. Om den lever. SVT-programmet ”Mitt i naturen” har bestämt sig för att tar reda på det.

Förr fångades brunnsålar regelbundet för inspektion, men den här ålen har levt i fred sedan det senaste fångstförsöket 1985. Då var Sydnytt med vid brunnskanten.

– Jag har talat med dotterdottern till den man som släppte ålen i brunnen, sa ålvetaren Inge Gärdsgård i Sydnytt 1985. Han konstaterar då att det är den ursprungliga ålen som finns kvar i brunnen.

Alla ålar föds på några hundra meters djup i Sargassohavet, 750 mil bort. De tar sig hit med golfströmmen, och har då hunnit bli ungefär 3 år.

När de är fullvuxna tar de sig tillbaka till Sargasso, där de parar sig och sen dör.

Men frågan är hur länge de kan leva om de inte har någon möjlighet att ta sig tillbaka till Sargasso. Det förra fångstförsöket för 23 år de slutade med att ålen kunde fångas och mätas. Däremot kunde man inte bestämma åldern på den, eftersom det inte går att göra förrän den är död. Hur det gick den här gången ser ni i ”Mitt i naturen” på torsdagskvällen klockan 20.30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.