Snabbt bredband innebär en sämre utveckling av betygen, enligt Erik Grenestam på Lunds universitet. Foto: TT/Privat

Bredband ger sämre betyg för gymnasieelever

Uppdaterad
Publicerad

Snabbt bredband för hushåll medför betygssänkning för svenska gymnasieelever. Det visar en ny studie gjord av forskare på Lunds universitet.

I studien har Erik Grenestam, doktorand i nationalekonomi, tillsammans med kollegan Martin Nordin, fokuserat på hur svenska gymnasieelevers studieresultat påverkats av snabbare bredband i hemmet.

Forskarna har studerat betyg för svenska gymnasieelever mellan 2010 och 2012. I studien jämförs utvecklingen av elevernas betyg under gymnasieåren parallellt med att familjerna fått tillgång till snabbt bredband.

– Vi har jämfört betygsutvecklingen mellan alla elever och resultatet är att tillgång till ett snabbt bredband innebär en sämre utveckling av betygen, säger Erik Grenestam.

I korthet innebär det att när hushåll får snabbt bredband via optisk fiberkabel motsvarar detta en sänkning i varje elevs betyg på i snitt 0,13 meritpoäng.

– Effekten är ett snitt för alla elever, men den drivs av de elever vars familjer faktiskt skaffar snabbt bredband när det blir tillgängligt. Bland dessa elever är effekten större, säger Erik Grenestam.

Större effekt på pojkar

Hur vet man att det är just bredbandet som är avgörande här?

– Vi har tittat på fler faktorer. Men när vi undersökt om det finns andra generella trender i betygsutvecklingen så finns det kvar något som bara bredbandet kan förklara. Vi kan såklart inte utesluta okänd tredje faktor här men vi känner att vi har tillräckligt med kött på benen för att kunna säga detta.

Effekten har även visat sig vara större för pojkar än för flickor, enligt studien, och för de som har lågutbildade föräldrar.

– Det skulle kunna förklaras genom att vi vet att pojkar och flickor gör olika saker online. Om man får tillgång till det snabba bredbandet är det exempelvis fildelning och spel som gynnas mer och något som pojkar gör i större utsträckning, medan flickor använder mer sociala medier och musik.

Är du förvånad över resultatet?

– Ja det är jag faktiskt, jag trodde inte att vi skulle hitta något särskilt här, men det gjorde vi, säger Erik Grenestam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.