Foto: SVT

Slutspurt för skånskt bredband

Uppdaterad
Publicerad

Bredbandsutbyggnaden pågår för fullt runt om i Skåne. Målet som Region Skåne satt upp är att 95 procent av invånarna ska ha tillgång till riktigt snabbt internet. Men det ska vara uppnått redan om fem – och än är skillnaderna mellan kommunerna stora.

Kring ett bord i ett litet kontor på Norra station sitter tre män och planerar bredbandsutbyggnaden i Skåne. De jobbar på SkåNet som ägs av kommunförbundet och regionen, och ska ”verka för att Skånes invånare och företag ska få tillgång till riktigt bredband”. Målet är att 95 procent ska ha tillgång till en uppkoppling på minst 100 megabit per sekund.

– Det känns som att det är fullt möjligt, men det känns som att det är en stor utmaning också, naturligtvis, säger Lars Winther-Hansen, vd för SkåNet.

Han utvecklar sitt resonemang.

– Mycket av utmaningen ligger i att man måste få de enskilda kommunerna – som är 33 stycken här i skåne – att inse att de spelar en väldigt, väldigt viktig roll i att nå den här målsättningen.

Stora skillnader

”Det rullar på” enligt Lars Winther-Hansen – enligt staten ligger Skåne ungefär i mitten då det gäller bredbandsutbyggnad. Men skillnaderna är fortfarande stora mellan kommunerna. Enligt Post- och telestyrelsen finns det kommuner där mindre än 10 procent har tillgång till en fiberanslutning – samtidigt som siffran är mer än 50 procent i andra skånska kommuner.

Hittills har det mest handlat om flerfamiljshus i städerna – de lägst hängande frukterna, där det är billigast att investera.

– Det som är kvar nu handlar ju mycket om de klassiska villaområdena där det bor en hel del människor, men också landsbygd naturligtvis, säger Lars Winther-Hansen.

Han visar på ett blädderblock hur det gäller att få dem som är intresserade av fiber att gå ihop och prata med varandra, så att man kommer upp i en kritisk massa där det blir lönsamt att investera.

– En del av utmaningen och det som vi jobbar med är att försöka få till det som vi kallar för aggregerad efterfrågan, det vill säga att man försöker hitta naturliga geografiska kluster, säger han.

Gå att räkna hem

Orsaken är enkel:

– Det är till syvende och sist en ekonomisk fråga. Det är någon som måste investera i en utbyggnad och det gör man typiskt bara om man känner att man kan räkna hem projektet på ett antal år, säger Lars Winther-Hansen.

Ungefär en tredjedel av kommunerna har redan ett kommunalt stadsnät, och har sedan länge arbetat aktivt med den här frågan. De andra kan få hjälp av SkåNet med bredbandsstrategier och handlingsplaner. Om bara fem år ska 95-procentsmålet vara uppfyllt.

– Jag är hoppfull och lätt stressad naturligtvis. så är det ju. Det är fullt möjligt men det kräver att vi alla jobbar mot samma mål och drar i samma riktning. Det ska till en ganska rejäl kraftansträngning faktiskt nu här framöver för att nå dit som vi säger att vi ska nå, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.