Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Brevet skulle till Gud – hamnade i Österslöv Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Ballongbrevet skulle till Gud – hamnade i Österslöv

Uppdaterad
Publicerad

När Zerny Palm i Österslöv skulle titta till sina kor en dag häromveckan så gjorde han en ovanlig upptäckt: I ett träd hittade han två ballonger – och i ballongerna var ett brev fäst, skrivet på tyska.

Kristianstadsbladet har tidigare rapporterat om den oväntade hälsningen som verkar ha kommit från en flicka i Tyskland. Brevet var adresserat till Gud – ”Für Gott”  stod det på kuvertet – men hamnade alltså i Barbro och Zerny Palms hage i Österslöv utanför Kristianstad.

– Hon skriver att hon har blivit av med sin kyckling och att hon är ledsen. Hon vill ha sin kyckling tillbaka, säger Barbro Palm.

– Det känns som att det borde komma från Tyskland. Det är ju skrivet på tyska. Sedan vet jag inte om det är möjligt att det kan ta sig hit från Tyskland. Jag vet inte om det klarar att ta sig över vattnet så.

”Inte helt orimligt”

Enligt Nils ”Väder-Nils” Holmqvist, meteorolog på SVT, skulle brevet kunna komma från Tyskland.

– Det är ju inga jätteavstånd egentligen. Sand från Sahara kan ju ta sig hela vägen till Grönland, så det är inte helt orimligt att ett ballongbrev som släpps i Tyskland dimper ner i Österslöv, säger han och fortsätter:

– Det känns väl mer troligt än att någon i Sverige skrivit ett brev på tyska och lagt det i trädet. Jag tror det är från Tyskland.

Inte lyckats få tag i familjen

Barbro Palm i Österslöv gläds åt den oväntade hälsningen.

– Barn är ju ganska logiska. Det som man inte kan fixa på annat sätt, ser man till att försöka ordna själv. Men nu blev det ju ingenting. Brevet hamnade ju inte hos Gud i alla fall.

– Allra roligast hade ju varit om vi skulle kunna få kontakt med familjen. Men jag vet inte om det låter göra sig. Det finns ju personer i Tyskland med det efternamnet. Men vi har inte lyckats få tag i dem. Det hade ju varit kul om vi fick tag i flickans adress.

Hade ni gett henne en kyckling då?

– Ja, det hade vi absolut kunnat göra. Det hade varit roligt.

SVT har utan framgång försökt nå den troliga brevskrivaren och hennes familj.

I videoklippet läser Barbro Palm ur brevet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer