Förskolläraren Marie Lundgren ritar med barnen i Höör. Foto: Agnes Henriksson

Brist på förskollärare slår mot personal som stannar

Publicerad

I de flesta skånska kommuner har barngruppernas storlek på förskolorna minskat, tack vare riktade statsbidrag. Men bristen på utbildad personal i förskolan, nu och framöver, oroar.

– Jag vill inte ha stora barngrupper, det är inte det jag säger. Men det finns så mycket annat som avgör kvalitén i förskolan. Barngruppens sammansättning och personalens kompetens bland annat, säger Victoria Berntsson, förskolechef på Midgård-Prästkragens förskola i centrala Höör.

Tack vare riktade statsbidrag har arbetet med att minska barngrupperna i just Höör gått bra. Skolverkets statistik visar att antalet barn i genomsnitt i barngrupperna är lägre här, än i de flesta andra skånska kommuner.

TV: Se hela inslaget här.

Barnskötaren Margareta Larsson jobbar på förskolan i Höör. Foto: Agnes Henriksson

Förlust att jobba kvar

På avdelning Lotta på Midgårds-Prästkragens förskola går sedan i höstas bara 12 barn – förr var de 16 stycken. Vid ett bord knådar några barn blå lera, vid ett annat turas några barn om att trycka på en läsplatta. Ett barn doppar förtjust målarpenseln i vatten och drar ett rött streck på en duk.

Marie Lundgren har jobbat på förskola i nästan trettio år, många av dem i Höörs kommun. Hon tycker sig märka att bristen på förskollärare slår mot de som, liksom hon, är trogna sin arbetsgivare.

– Många byter kommun för att få högre lön. Men de som jobbar väldigt länge i samma kommun och trivs  de tar kommunen inte hand om. Kommunen kunde gett oss lite högre lön, säger hon.

Barnskötaren Irene Jörnevi med barnen i Höör. Foto: Agnes Henriksson

Låg andel förskollärare

I några få kommuner i Skåne är andelen förskollärare i förskolan så låg som 30 procent. I Höör är motsvarande siffra 40 procent. Gemensamt för nästan alla kommuner är att andelen sjunker. Marie Lundgren tror att det är just låga löner som får många att välja bort en yrkesbana som förskollärare och får medhåll av sin chef:

– Satsningen på förskollärare är på gång, men det kommer ta ett tag innan lönekriget har lagt sig. Det kommer också ta ett tag innan blivande lärarstudenter får upp ögonen för yrket. Dessvärre tog Skolverket en annan riktning när de valde att satsa på betydligt mer lärare än förskollärare i deras bidrag för lärarlönelyftet, säger Victoria Berntsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.