Brist på influensavaccin – 78-årige Jörgen riskerade att bli utan

Publicerad

Det råder en stor brist på vaccin mot årets influensa och i Skåne har man sedan en tid tillbaka tagit beslut om att bara vaccinera personer som tillhör en riskgrupp. 78-årige Jörgen Svensson från Knislinge blev förra veckan varse om vaccinbristen.

Han har vaccinerat sig i flera år och uppmanas av läkare att fortsätta göra det. När han i förra veckan begav sig till vårdcentralen i Knislinge för drop-in vaccinering var vaccinet slut.

– Vaccinationen började vid 13, och vi var där vid 14. Men då var det slut. Jag tänkte: ”Det kommer väl mer”, men det gjorde det inte.

”Man är lite orolig”

Till riskgrupperna som Region Skåne nu prioriterar hör bland annat personer över 65 eller kroniskt sjuka. Jörgen Svensson uppfyller båda kraven – men blev ändå utan.

– Man är lite orolig i alla fall. Det är ju åldern naturligtvis, och sen har jag hjärtflimmer och är njurtransplanterad.

Jörgens Svenssons dotter har nu anmält händelsen till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Verksamhetschefen på vårdcentralen i Knislinge säger till SVT Nyheter att man hoppas komma över några vaccindoser från Ystad till de som inte har fått.

Men det behöver inte Jörgen Svensson invänta, med hjälp från sina döttrar lyckades han till slut få vaccin från Lund.

– Jag tänker att om han drabbas, är det säkert väldigt många fler som drabbas, säger Maria Hylta, Jörgens dotter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Östra Göinge

Mer i ämnet