Genrebild. Foto: TT

Lunds kommun larmar: Stor brist på rullstolar

Publicerad

Det råder just nu stor brist på rullstolar i Lunds kommun. Anledningen är att tillverkarna av rullstolar har brist på material.

– Jag har aldrig varit med om detta under de åren jag jobbat för kommunen. Alla är lite frågande kring situationen, säger Ann Boutis, tillförordnad verksamhetschef för hemsjukvård i ordinärt boende i Lunds kommun.

I slutet av juli gick Lunds kommun ut med ett pressmeddelande om att det råder stor brist på rullstolar i kommunen.

– Den här informationen har vi ju fått till oss från leverantörerna. Vi har ett avtal med Sodexo. De har fått veta att det går inte att beställa nya rullstolar. Det är slut på råvaror och containrar i Kina. Det kanske är en effekt av pandmein, men det vet vi inte, säger Ann Boutis.

Prioriterar de med störst behov

Bristen är så stor att hjälpmedelsenheten i Lund nu endast prioriterar patienter och brukare som har störst behov av rullstol. Det innebär att rullstolar endast förskrivs till de som behöver dem för att klara förflyttningar i sin bostad.

– Prio är exempelvis användningen på sjukhus. Risken är att du får vänta om du bedöms behöva exempelvis en utomhusrullstol, säger Ann Boutis.

Enligt Ann Boutis finns det fler kommuner i Skåne med samma leverantör som inte förskriver vissa typer av rullstolar i nuläget. Bland annat Eslöv, Lomma och Kävlinge.

Lundabor uppmanas återlämna rullstolar

Lundabor som tidigare fått en rullstol som inte längre används uppmanas nu att återlämna den till kommunens hjälpmedelsenhet.

– Om någon har fått en rullstol förskriven och inte använder den så vore det hjälpsamt att ge den till hjäpmedelsenheten. Alla rullstolar är guld värda, säger Ann Boutis.

I nuläget är det oklart hur länge bristen kommer vara.

– Kanske att det löser sig till mitten av augusti. Om inte så kommer det troligtvis bli jobbigt till hösten, säger Ann Boutis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer