Många skåningars tester kan inte bedömas och måste göras om. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stora brister bland coronaprov som görs i hemmet

Uppdaterad
Publicerad
Att testa sig själv i hemmet för corona har nyligen blivit en möjlighet för skåningar. Men nu anses en hög andel av testerna i Skåne vara icke bedömningsbara.

Egenprovstagningarna för coronaviruset som görs i Skåne, Blekinge och Halland skickas till ett laboratorium för analys. Men nu kommer rapporter om att stora andel av testerna inte kan bedömas.

– Drygt 20 procent av alla prover som analyserats har hittills har inte kunnat bedömas, Allt för många som provtar sig får inte svar på om de har covid-19 eller inte, säger smittskyddsläkare Mattias Waldeck till SVT Nyheter.

Blekinge byter labb

I Blekinge har man nu stoppat möjlighet att göra provtagningar i hemmet på grund av bristerna. I stället kommer Region Blekinge att anlita ett nytt labb. Provtagningsverksamheten beräknas var igång igen 27 juli.

– Vi är absolut inte nöjda och vi jobbar kontinuerligt på att förbättra det här. Vi ser, efter den åtgärd vi precis har gjort, betydligt bättre siffror, säger Anne Kihlgren, vd för analysföretaget Dynamic Code. Foto: SVT

– Än så länge är det så många som får ett adekvat besked att vi ser att detta är en stor vinst för medborgarna. Vi ser också att det avlastar primärvården mycket när det gäller provtagning för covid-19, säger Mattias Waldeck.

– Vi är inte i nuläget beredda att pausa. Men det får naturligtvis omvärderas efterhand.

Satt in åtgärder

På analysföretaget Dynamic Code är man medveten om bristerna. 

– Vi är absolut inte nöjda och vi jobbar kontinuerligt på att förbättra det här. Vi ser, efter den åtgärt vi precis har gjort, betydligt bättre siffror, säger vd Anne Kihlgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet