Foto: TT

Bröder får fängelse för slöjtvång

Uppdaterad
Publicerad

Två bröder döms till fängelse för att genom hot och misshandel ha tvingat sin syster att bära slöja.

Också mamman döms för att ha utsatt sin dotter för olaga hot, skriver Sydsvenskan.

När dottern berättade för mamman att hon träffat en pojke blev svaret:

– Du är död för mig, i morgon vet vi vad vi ska göra med dig, har den 17-åriga flickan berättat. Hon blev rädd och kontaktade sin skolkurator, som i sin tur larmade polisen.

Tidningen skriver också att flickan ville välja vilka kläder hon skulle ha på sig och om hon skulle sminka sig eller inte, något hennes bröder och mor försökte hindra henne från genom hot.

Flickan tvingades att bära slöja i hemmet och när hon var utomhus. Efter skolan var hon tvungen att gå raka vägen hem för att inte få en chans att umgås med andra personer.

Skulle giftas bort

Familjens plan var att hon skulle giftas bort med en äldre man, enligt kuratorn ”en mycket gammal man”. Bröderna misshandlade henne vid ett tillfälle för att få koden till hennes mobil då de trodde att hon varit i kontakt med en pojke, som de misstänkte var hennes pojkkvän.

Sms på natten

Under natten efter hotet från modern skickade 17-åringen ett sms till kuratorn som bedömde att hennes liv var i fara. Det var i det läget som kuratorn larmade polisen. Modern och bröderna greps, anhölls och häktades.

Lunds tingsrätt dömer bröderna till fängelse i två respektive tre månader för misshandel och olaga hot. Modern döms till dagsböter för olaga hot.

Så väl moderrn som bröderna nekar till anklagelserna.

Flickan har nu av säkerhetsskäl lämnat familjen, liksom skola och vänner, och bosatt sig på hemlig ort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.