Foto: AP Photo/Rick Bowmer/ ur förundersökningen

Bröder får tio års fängelse för narkotikahandel på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom domen mot de två bröderna som under flera års tid bedrev en avancerad näthandel av narkotika. Tio års fängelse och nästan två miljoner kronor ska sammanlagt betalas i skadestånd.

– Det har haft aktiva marknadsföringsåtgärder och ett drivet och utvecklat system, säger Tomas Forenius, domare i målet vid Ystad tingsrätt.

Det är en omfattande bevisning som rätten har fått ta ställning till. Förundersökningen är på över 6.000 sidor, med bilder, beslag och skärmdumpar från internethandeln.

Där beskrivs det hur de två bröderna som är från en ort i Skåne under en lång tid har sålt narkotika vid tusentals tillfällen. All handel har gått via hemsidor på darknet och har sedan postats med brev till beställarna.

Foto: Privat/ förundersökningsmaterial

– En av bröderna har suttit i Thailand och administrerat säljarkonton. Varje dag sammanställdes all beställning och skapade ordersedlar med köparnas namn och adress, säger Tomas Forenius.

Ordersedlarna skickades sedan via mejl till den andra brodern, som tog emot de i Skåne. Därefter förpackades narkotikan i kuvert och lämnats i postlådor runt om i orten.

– Polisen följde den ena brodern när han delade ut kuvert i olika postlådor, dessa togs sedan i beslag. När de sedan grep mannen så hittade polisen utrustning och narkotika i källaren, säger Tomas Forenius.

Ur polisens förundersökningsmaterial Foto: Privat/ Förundersökningsmaterial

Betalning med bitcoin

Det rör sig om en stor mängd köpare runt om i landet. I förundersökningen framkommer detaljerade täckfakturor på bland annat akvarierengöring och rengöringsmedel.

– Köparna hade narkotikan dagen efter, säger Tomas Forenius.

Allt har sedan betalats med valutan bitcoin.

– Polisen har spårat bitcoins som har överförts från säljarkonton till bröderna, säger Tomas Forenius.

Totalt har bröderna nu dömts till att betala nästan två miljoner kronor till staten, ett belopp som tingsrätten baserat på den vinst som bröderna gjort.

Samtidigt så har pengarnas omfattning ännu inte spårats. När polisen grep mannen i Skåne hittade de även utrustning och narkotika i hans källare.

Nu har båda bröderna dömts till tio års fängelse och höga skadestånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.