Så här ser den brokiga hundfästingen ut. Foto: Anders Lindström, SVA/TT

Brokig hundfästing i Sverige hittad – igen

Uppdaterad
Publicerad

En ny fästingart, som kan smitta människan, sprider sig norrut i Europa. Senast i helgen hittades den i Sverige.

– Det är tydliga tecken på klimatförändringen, säger Anders Lindström, insektsforskare på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Den brokiga hundfästingen gillar främst hunddjur, men drar sig ibland också till människan. Hittills har den hittats fyra gånger i Sverige.

– Den första upptäcktes 2010, och senast i helgen hittades den på en hund i Tomelilla, säger Anders Lindström.

Det är oklart hur fästingen hamnade just i Skåne, men enligt SVA klarar sig den brokiga hundfästingen sig allt bättre i och med det varmare klimatet.

– Det är tydliga tecken på klimatförändringen, säger Anders Lindström.

I Danmark har forskare hittat flera brokiga hundfästingar efter att guldschakaler vandrat in i landet, skriver Sveriges Radio. Här spekuleras det i att fästingen kommit in i Sverige via flyttfåglar.

Bär på parasit

Fästingen bär på en parasit som liknar malaria och som kan ta död på hundar. Även människan kan smittas. Men i Sverige behöver man inte vara orolig, eftersom parasiten Bebesia inte finns i vår natur, enligt Anders Lindström.

– Fästingen måste först få i sig parasiten, och den har inte hittats i Sverige än. Jämfört med de oändliga mängder vanliga fästingar vi har i Sverige är det inte mycket att oroa sig för.

SVA håller däremot koll på om Bebesia sprider sig norrut.

– Skulle parasiten dyka upp i Sverige får man uppdatera riskanalysen.

”Riktigt stiliga”

Den brokiga hundfästingen är lätt att urskilja från de vanliga fästingarna i Sverige.

– De är ganska speciella. De är vackert tecknade i vitt rutmönster, så de sticker ut. De är riktigt stiliga, säger Anders Lindström.

Fakta: Fästingar

Fästingarna tillhör klassen spindeldjur. De omfattar 900 beskrivna arter inom tre familjer. De finns över hela världen, rikligast i tropikerna. I Sverige har hittills 20 arter påträffats.

De flesta fästingar genomgår tre stadier: larv, nymf och vuxen. Larver och nymfer behöver suga blod för att kunna utvecklas till nästa stadium. De vuxna honorna måste ha en blodmåltid för att kunna lägga ägg. Däremot behöver inte de vuxna hannarna blod.

Vid fästingbett kan sjukdomar överföras, exempelvis TBE, borrelia och fästingfeber. I varmare länder kan fästingarna överföra fläcktyfus.

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.