Deltagare i den dagliga verksamheten Antennen och äter godis och ser på film i stället för att jobba. Foto: SVT

Brukare ska få åtta kronor i timmen – strejken fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Brukare från tre dagliga verksamheter i Malmö har gått ut i strejk. De är missnöjda med den habiliteringsersättning de får – trots att Malmö stad lovat att höja den till det dubbla.

I en soffa sitter ett stort gäng från den dagliga verksamheten Antennen och äter godis och ser på film. Jobbar gör de inte!

– Jag tror att mina arbetskollegor och jag orkar strejka så länge som det behövs, säger Jonathan Persson.

Malmö

Till vardags arbetar han och kollegerna på Antennen med att göra television, intervjuer och talkshowen Babbel för Malmös lokaltv.

Arbetet belönas med en habiliteringsersättning som nu ska höjas från fyra till åtta kronor i timmen. Men det tycker deltagarna inte är tillräckligt.

– Vi strejkar för att åtta kronor är alldeles för lite. Vi vill ha tjugo kronor i timmen, säger Gunilla Ericsson som också arbetar här.

”Alldeles för lågt”

Ansvarigt kommunalråd och ordförande i funktionsstödsnämnden är Nils Karlsson(MP). För ett par veckor sedan var han på besök hos de tre dagliga verksamheterna som strejkar.

– Jag har aldrig i mitt liv stött på någon som är helt nöjd med sin ersättning till hundra procent och jag förstår att de inte heller är det, men de får en höjning av habiliteringsersättningen, säger han.

Men även de som arbetar i dagliga verksamheten Framtiden och Informationsgruppen tycker att åtta kronor är lågt.

– Alldeles för lågt, säger Thomas Wollenberg och Amadeus Lindgren Holm.

Malmö bland de lägsta i Skåne

Habersättningen är ingen lön utan en bonus om man deltar i dagliga verksamheten. Den huvudsakliga inkomsten, pensionen, kommer från försäkringskassan. Men extra pengarna betyder en hel del eftersom pensionen är låg.

– Det betyder jättemycket, man går ändå till ett jobb varje dag och arbetar som en vanlig människa och därför betyder det mycket att få de här habpengarna, säger Jonathan Persson.

Regeringen har avsatt 350 miljoner så att fler kommuner ska betala ut eller höja en låg habiliteringsersättning. Malmö har haft bland de lägsta i Skåne på fyra kronor i timmen.

Ska besluta om höjning

Den 25 april ska Malmös politiker besluta om att höja ersättningen till åtta kronor.

– Vi vill inte göra mer än en dubblering, för de här pengarna är en engångssatsning från staten, säger Nils Karlsson.

– Vi strejkar så länge som det behövs, säger Jonathan Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malmö

Mer i ämnet