Kronhjorten brunst på Jägersborgs hjortpark i Köpenhamn. Foto: Bernard Mikulic

Brunstens tid är nu – hör hjortarnas kärleksbröl i Köpenhamn

Uppdaterad
Publicerad

Kronhjortens bröl ekar över skånska och danska skogar just nu. I Jägersborgs hjortpark strax norr om Köpenhamn är djuren vana vid människor.

September är parningstid för de skygga djuren och de är lätta att höra men svåra att se. På Jaegersborgs hjortpark en mil norr om Köpenhamn finns det cirka 350 kronhjortar och 1600 dovhjortar på tio kvadratkilometer.

– När du hör de gamla, stora hjortarna med de djupa stämmorna så låter det nästan som ett lejon. Det är ett väldigt intensivt och brutalt ljud, säger Jacob Skriver, viltvårdare på Jaegersborgs dyrehave.

Vana vid mänsklig närvaro

Hannarna brölar för att locka honor till parning och ljudet hörs på flera kilometers avstånd. På Jaegersborgs dyrehave kan man komma nära eftersom hjortarna är vana vid mänsklig närvaro. I gryning och skymning är chansen störst att se och höra kronhjortarna.

– Brunstperioden är årets höjdpunkt och och det är inte minst på grund av hjortarnas maskulina uttryck och de stora hornen. Vi är nu i början av brunsten och den går upp i intensitet och själva peaken kommer runt den 24-25 september, säger Jacob Skriver, viltvårdare på Jaegersborgs dyrehave.

Hör brunstarnas bröl i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.