Miljardsatsning i ungdomspaket

Uppdaterad
Publicerad

8,1 miljarder på en ny ungdomssatsning de kommande fyra åren. Det utlovade regeringen i dag i samband med ett besök i Skåne.

Alliansen kom till Helsingborg med ett paket som enligt statsminister Fredrik Reinfeldt ska få fler ungdomar i jobb och utbildning.

I paketet finns 18 300 fler utbildningsolatser. Mer än hälften – 9 400 platser – blir det på yrkeshögskolorna. Dessutom blir det 4 200 platser ytterligare på högskolor och universitet.

– Det blir färre antal ungdomar framöver, men vi väntar med att minska antalet platser på högskolan, sa utbildningsminister Jan Björklund.

– Satsningen är på tre år och sedan får konjunkturen bestämma hur det blir efter det.

Studiemotiverande kurser

Regeringen ska också förlänga satsningen på studiemotiverande kurser för unga människor som inte avslutat sina studier.

– Studierna blir på heltid med individuella planer som kan hjälpa den enskilde att komma på rätt köl igen, sa socialminister Göran Hägglund (KD)

– Det här är en grupp som vi är lite oroliga för. De har varit arbetslösa en längre tid och har inte avslutat sina studier.

Paketet innehåller också arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Regeringen föreslår förstärkningar av ersättningen till företag som anställer långtidsarbetslösa ungdomar. Kostnaden för företaget blir på drygt 12 000 om den unge får en lön på 20 000 kronor.

Hjälp från första dagen

Och unga ska inte behöva vänta på att komma med i aktivitetsgarantin.

– Det har funnits en missuppfattning om att man inte ska kunna få hjälp och stöd från första dagen om man är ung och arbetslös, sa Göran Hägglund.

– Så är det inte och nu blir vi med tydligare med det.

– Det här löser inte alla problem, men det löser många, sa Jan Björklund som svar på frågan på om hur mycket det här kommer att hjälpa ungdomsarbetslösheten.

– Vi försöker möta två problem på det här sättet, sa näringsminister Annie Lööf (C)

– Dels ungdomsarbetslösheten, dels företagens problem med att hitta rätt kompetens.

– Märk profilen på paketet, sa Jan Björklund.

– Det handlar mycket om yrkesutbildning. Det här handlar mycket om den grupp som inte vill gå i skolan och som vi ser har problem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.