Danska folketinget röstade ja till ett förbud mot att bära plagg som täcker ansiktet på offentliga platser. Foto: REUTERS/Andrew Kelly

Förbud mot burka och niqab träder i kraft i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

En demonstration mot burkaförbudet i Danmark planeras i kväll i Köpenhamn. Lagen som gör det olagligt att täcka ansiktet på offentliga platser i Danmark, träder i kraft i dag.

Den som bär burka och niqab i Danmark riskerar från och med i dag 1 augusti att straffas med böter. Förbudet riktar sig mot all slags plagg som täcker ansiktet såsom lösskägg, masker och mössor.

Personer som bryter mot lagen kan straffas med 1000 danska kronor i böter. Sker det vid upprepade tillfällen kan bötesbeloppet höjas till 10 000 kronor.

Undantag kan dock göras om det finns ett så kallat ”rimligt syfte” till att täcka ansiktet – som kallt väder eller att man är på väg till maskerad. I sådana fall blir det upp till polisen att avgöra huruvida brott har begåtts eller inte.

Protester väntas i Köpenhamn

Det var en övervägande majoritet i det danska Folktinget som röstade för förbudet mot att bära ansiktstäckande plagg som niqab och burka på offentliga platser. 75 röstade för, och 30 röstade emot, skriver Danmarks radio.

Andra länder i Europa har under de senaste åren infört snarlika maskeringsförbud, som Frankrike, Belgien och Österrike.

På Facebook har uppemot 8000 personer anmält sitt intresse för att medverka på demonstrationen i Köpenhamn klockan 17 som ordnas av Socialistisk ungdomsfront – SUF.

”En dag med blandade känslor”

– Vi demonstrerar i dag för att visa att vi inte kommer att acceptera förbudet. Om det nu beslutas att vi inte får klä oss som vi vill, vad är då nästa steg? säger Hani Ali, som är en av de som ska demonstrera.

Hani Ali Foto: Privat

Hon är 18 år och studerar i Köpehamn. Hon bär niqab dagligen och är med i gruppen ”Kvinder i Dialog” som är en grupp kvinnor, med och utan niqab, som arbetar för att de ska få gå klädda som de vill.

– Det är en dag med blandade känslor. Det är en tung dag att den här lagen träder i kraft, en lag som strider mot våra rättigheter. Samtidigt är jag glad för all support och solidaritet, säger Hani Ali.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.