Boklundens äldreboende i Arlöv. Foto: Tove Hansson/SVT

Efter kritiken: Burlöv släpper siffror på antalet smittade på äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Efter hård kritik om tystnaden kring smittade på Burlövs äldreboenden så lämnar kommunen nu ut detaljerade siffror. Men man har inte ändrat sig menar kommundirektören.

SVT Nyheter Skåne har tidigare rapporterat om Burlövs kommuns ovilja att dela med sig av information om eventuell pågående smittspridning på kommunens äldreboenden.

Personal på boenden tillsammans med anhöriga har varit oroliga för att de själva eller deras närstående ska bli smittade.

Coronavirus i Skåne

Men från och med onsdagen så redovisar nu kommunen antalet smittade på sin hemsida. Totalt är handlar det om 17 smittade och 8 döda fördelat mellan äldreboendena Harakärrsgården och Boklunden.

”Är en liten kommun”

Enligt kommundirektören Lars-Åke Ståhl har man tidigare inte velat lämna ut några uppgifter om eventuell påggående smittspridning med hänvisning till patientsekretessen.

– Vi är en liten kommun med få äldreboenden och då kan vi inte ge ut någon information då den lätt kan bli allt för utpekande, säger Lars-Åke Ståhl.

Trots att siffror på antalet smittade per äldreboende tillsammans med antalet avlidna nu går att läsa på kommunens hemsida så menar han inte att kommunen har ändrat sin inställning till frågan.

– Det gamla ställningstagandet står kvar men nu är vi tyvärr i det läget att det är så många smittade att vi inte riskerar att peka ut individer. Det är beklagligt att smittspridningen har funnits i våra boenden men vi fortsätter att kämpa med att få bort den, säger Lars-Åke Ståhl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet