Jessica Nordkvist, Björn Jönsson och Torgils Svensson fick träffa SD:s kommunalråd Erik Berntsson som tog emot protestlistorna mot besparingar. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Bybor i protest mot sparförslag i Bromölla: ”Ge fan i landsbygden”

Publicerad

I slutet av juni röstades Sverigedemokraternas besparingsförslag igenom av kommunstyrelsen i Bromölla. Den senaste veckan har bybor från Nymölla, Gualövs och Näsum samlat in namnunderskrifter mot besparingsförslagen som de menar skulle slå hårt mot landsbygden.

På måndagsförmiddagen var Jessica Nordkvist från Nymölla, Björn Jönsson från Gualöv och Torgils Svensson från Näsum på plats i kommunhuset i Bromölla för att lämna in de sammanlagt 2006 namnunderskrifterna till kommunalrådet Eric Berntsson (SD).

– Det är uppror i Nymölla. Jag är upprörd över att vi har så pass lite på landsbygden, säger Jessica Nordkvist.

Kallade till extrainsatt kommunstyrelsemöte

Bromölla kommun brottas med ekonomiska problem och den 22 juni hölls ett extrainsatt kommunstyrelsemöte där Sverigedemokraterna fick igenom sitt sparpaket. Bland förslagen fanns bland annat att flytta årskurs 4-6 från Gualövs skola till Humleskolan, att sälja Västanå samlingslokal och att säga upp hyresavtalet för fritidsgården i Nymölla.

Under kommunstyrelsemötet röstade Sverigedemokraterna och Moderaterna ja till sparpaketet. Socialdemokraterna lade ner sina röster. Alternativet, Liberalerna och Centerpartiet röstade emot sparpaketet. Kristdemokraterna var inte på plats.

Förslagen i sparpaketet har mött kritik både från politiska motståndare och från invånare på landsbygden i Bromölla kommun.

– Det är illa att man ska dra ner på småbyarna i stället för inne i ”city”, säger Björn Jönsson från Gualöv.

”Måste ta obekväma beslut”

Kommunalrådet Eric Berntsson (SD) och hans politiska kamrater i kommunen värnar om landsbygden, menar Berntsson.

– Men vissa saker får man ta obekväma beslut om, tyvärr, säger Eric Berntsson.

Att det är så här stort motstånd mot förslagen, kommer det få dig att ändra uppfattning i frågorna?

– Det kan jag inte svara på just nu.

Kommer namninsamlingarna göra någon skillnad?

– Det kan jag inte svara på. Vi får se hur debatterna och diskussionerna går i fullmäktige, säger Eric Berntsson (SD).

En del av besparingsförslagen kommer att behöva tas upp i fullmäktige i slutet av september innan de verkställs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.