Blåste liv i Svalövs bio

Uppdaterad
Publicerad

Bion i Svalöv såg, som så många andra salonger, ut att möta biografdöden. Men så trädde räddaren, i form av en byggmästare, in...

Den något ovanliga biografen i Svalöv invigdes 1935. På nittiotalet började tiden springa ifrån den. Fler tv-kanaler, video och senare dvd blev var mans egendom, och underlaget för lantsortsbiograferna minskade. Krampaktiga försök gjordes för att behålla den,  men 2007 stängdes den för gott – trodde man. Men då trädde  byggaren och filmentusiasten Niclas Nornemark från grannbyn Torrlösa fram.

– Jag tänkte efter. Min grabb var då tio år, och vi hade aldrig gått på bio tillsammans. Han var uppväxt med hemmabio och DVD. När jag själv var barn var det stort att gå på bio. Man kan aldrig få en sådan upplevelse hemma, säger han.

1,5 miljon kronor

En och en halv miljon kronor har han lagt på renoveringen och  tusentals timmars arbete med hjälp av familj, vänner och bekanta. Och de har skapat en vacker och trivsam miljö. Verksamheten drivs av en ideell förening och det är inte bara bio här, utan också direktsänd opera från Metropolitan och Dramaten, föredrag, musiktillställningar och till och med vinprovning. Det är numera ett kulturhus, där bio bara  är en av verksamheterna.

– Känslan ska vara att du går in i femtiotalet, men det ska vara den nyaste och bästa tekniken som finns, fortsätter han.

När renoveringen var klar kom precis omställningen till digital teknik något som knäckt åtskilliga små biografer. Niklas Nornemark lyckades hitta en begagnad utrustning och förkovrade sig i tekniken. Renoveringen har inte bara förändrat biografen.

”Tagit över mitt liv”

– Det är lite roligt, för den här hobbyn har tagit över mitt liv. Jag har lagt ned nästan all byggverksamhet och åker numera runt i Sverige och certifierar anläggningar med livesändningar och hjälper dem att ställa in bild och ljud. Och för två månader sedan tog Sony kontakt med mig och nu kommer jag att bli deras förste och ende representant som installerar digital bio i Sverige, avslutar Niclas Nornemark.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.