Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ett utegym har byggts som en del av den nya idrottsplatsen. Foto: Henrik NordellVisa alla (4)
Visa alla (4)

Byn gick samman – byggde idrottsplats för 4,3 miljoner kronor

Publicerad

Efter att ha kämpat i flera år är nu spontanidrottsplatsen i Degeberga snart klar. Hela byn har gått samman för att bygga en plats där både barn och vuxna kan förbättra sin hälsa.

Byn söder om Kristianstad vill placera sig på kartan som en plats för hälsa och sammanhållning. Redan år 2015 profilerade sig grundskolan med ett projekt som ska få eleverna att röra på sig mer.

I samband med det väcktes idén om en ny idrottsplats där alla får möjlighet till gratis träning.

– Unga rör sig mer sällan, de spontana rörelserna med att spela bandy på gatan är inte lika vanligt. Då måste man erbjuda något alla kan göra oavsett ålder och behov, säger Torbjörn Fridolin, projektledare.

Ansökte och fick miljonbidrag

En tom gräsplan blev platsen för ett utegym, en beachhandbollsplan, fotbollsplan, löpbana, boulebana och balansbana.

– Jag tror att alla barn väntar på att den ska öppna. De har spanat in vad som finns och då blir de extra nyfikna. Det kommer att hjälpa elever att koncentrera sig bättre i skolan och inte vara så stillasittande, säger Emma Selin, 14 år, elev på Degebergaskolan.

Cirka fyra miljoner kronor behövdes samlas in för att bygga idrottsplatsen. Företag och föreningar gick samman och lyckades få bidrag från bland andra Skåneidrotten, Riksidrottsförbundet, Leader och Allmänna arvsfonden.

En ny samlingsplats

Degebergaborna själva har stöttat både ekonomiskt och genom ideellt arbete. De har schaktat, sått gräs och snickrat. Nu är idrottsplatsen redo för invigning.

– Här finns möjlighet att ta ner familjen. Barnen kanske vill vara på motorikbanan och någon vuxen på utegymmet. En grupp kan komma hit och spela handboll. Idrottsplatsen sammanför byn och olika generationer, säger Torbjörn Fridolin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer