Cajsa Aaby-Ericsson står framför jordgubbsfältet. För att ha möjlighet att styra när gubbarna mognar täcks vissa av fälten med halm. Foto: Erika Dahlin Jönsson

Cajsa vet inte hur hon ska ersätta de utländska bärplockarna

Uppdaterad
Publicerad

Från sin gård i Önnestad utanför Kristianstad levererar Cajsa Aaby-Ericsson ungefär en och en halv miljon liter jordgubbar på en sommar. Det planerar hon att göra i år också – frågan är bara vem som ska plocka gubbarna.

De stängda gränserna runt om i Europa hindrar utländsk arbetskraft från att ta sig in i Sverige.

I vanliga fall anställer Cajsa Aaby-Ericsson personer från Rumänien och Litauen, men i år är det osäkert om de kommer kunna komma. Jordgubbarna ska börja plockas 20 maj, och så vitt Cajsa Aaby-Ericsson vet sitter arbetarna i karantän till åtminstone 15 maj.

Coronavirus i Skåne

Men hon är skeptisk till att anställa svensk arbetskraft.

– Det är ett tufft jobb. Lönen är som en vanlig svensk månadslön, men för de som plockar är det en årslön, säger Cajsa Aaby-Ericsson.

Se videon ovan för att höra henne berätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet