Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stark campingsommar vid skånska kusten Foto: SVT och TT

Stark campingsommar vid skånska kusten

Publicerad

Coronasommaren har inneburit succé för en del campingar – minus för andra.
– Svenskarna vill nog helst till kusten. Vi som är vid insjöarna får stryka på foten, säger Eva Holmqvist på Hörby Ringsjöstrand.

På Ringsjöstrand har det varit fler svenskar men sammanlagt färre gäster än vanligt den här sommaren, berättar Eva Holmqvist. Ändå har det gått bättre än vad de befarade under våren.

– Vi målade allt i svart i april månad. Det blev lite bättre, säger Eva Holmqvist.

Desirée Åsroth på Orebackens camping utanför Sjöbo vittnar om en liknande situation.

– Förra året hade vi mycket tyskar och holländare, i år har det varit mer svenska gäster. Det har varit lite färre gäster än vanligt, säger Desirée Åsroth.

Toppensommar i Simrishamn

På Tobisviks camping i Simrishamn har det däremot varit en succésommar.

– Det har varit full rulle. Tyvärr har vi inte kunnat ta emot alla, säger Nikki Karlsen som är platschef där.

Nikki Karlsen berättar att läget var sådär i juni månad – tills Folkhälsomyndigheten släppte på restriktionerna om att bara resa två timmar hemifrån.

– Sedan dess har telefonen gått varm, säger Nikki Karlsen.

I videoklippet får du träffa säsongscamparna Hanna-Britt och Ove Beckman i Bromölla som berättar om skillnaderna mellan en vanlig campingsommar och den här sommaren.

Så har skånska campingar gått under sommaren:

Visa

Båstad camping: – Under högsäsongen tappade vi ungefär 15 procent jämfört med i fjol. I augusti har vi inte tappat något alls. Anledningen att vi tappade under juli var att så många evenemang var inställda, säger ägaren Mikael Mathiasson.

Ivö camping: Bra sommar.

Orebackens camping: Färre gäster än vanligt.

Tobiksviks camping: Succésommar, enligt Nikki Karlsen som är platschef där.

Tobisviks camping ingår i Campinggruppen där även campingplatserna Trelleborg strand, Barsebäckstrand och Falsterbo camping resort ingår. För Trelleborg strand har det gått sämre än vanligt i sommar, berättar Nikki Karlsen. Där brukar vara många gäster som kommer med färja från Tyskland – och coronakrisen slog hårt mot färjetrafiken i sommar. Campingen i Barsebäck har gått bra i sommar. På Falsterbo camping drabbades man av att Falsterbo horse show ställdes in.

– Det är utan tvekan Tobisvik som gått bäst av våra campingar. Det märks att Tobisviks camping ligger på Österlen, säger Nikki Karlsen.

Borrbystrands camping: – Mycket bra. Vi har alltid fullt och så har det varit i år också, säger Lillan Ungh-Olsson på Borrbystrands camping.

Ringsjöstrand: Färre gäster än vanligt.

Bromölla camping: Färre gäster än vanligt. En fjärdedel lägre omsättning än vanligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer