Skånes universitetssjukhus lex Mariaanmäler sex fall där cancerpatienter riskerade vårdskada när de fick vänta för länge på sina operationer. Foto: Lars Pehrson /TT

Canceroperationer fördröjdes av personalbrist

Uppdaterad
Publicerad

Sex cancerpatienter i Skåne utsattes för risk för vårdskada när sjuksköterskebrist förra vintern gjorde att väntan på operation förlängdes. Skånes universitetssjukhus anmäler nu fallen enligt lex Maria.

– Utredningen vi gjort visar att den extra långa väntetiden till operation kan ha påverkat patienternas sjukdomsförlopp. Jag beklagar att operationerna fördröjdes på det här sättet, säger biträdande förvaltningschef Per Ola Kimblad i ett pressmeddelande.

Patienterna, fyra kvinnor och två män i 55- till 80-årsåldern, led av cancer i bukspottskörteln respektive levern. En av patienterna avled senare och enligt sjukhuset går det inte att utesluta att den långa väntan på operation kan vara en bidragande orsak.

Vidtagit åtgärder

För att korta väntetiderna har flera åtgärder genomförts, bland annat att bemanna operationssalar med anestesiläkare i stället för anestesisjuksköterskor, medarbetare från andra operationsavdelningar har flyttats och pensionerade medarbetare har timanställts.

Sjukhuset arbetar också med att förändra arbetsvillkoren för sjuksköterskor och det har gett viss effekt, enligt Kimblad. Samtidigt påpekar han att behovet av canceroperationer ökar och att det är svårt att uppnå den stabilitet som behövs.

Väntetiden för operation har kortats från nio till cirka fem veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.