Regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) menar att Skånes topp är nådd under den pågående Coronapandemin. Foto: Johan Nilsson/TT

Carl Johan Sonesson (M): ”Vi har toppen bakom oss”

Uppdaterad
Publicerad
Carl Johan Sonesson (M) är försiktigt optimistisk när det gäller covid 19-läget i Skåne.
– Vi har toppen bakom oss och vi har aldrig riktigt fått en hög topp i Skåne. Vi måste analysera sedan, när det väl lugnar sig, vad det är vi gjort rätt och vad vi kunnat göra ännu bättre, säger han.

Äldrevården, hygien och distans. Det är de tre faktorer regionstyrelsens ordförande i Region Skåne lyfter kring varför länet hittills klarat sig så bra under Coronapandemin.

Samtidigt som vissa kanske börjar ta det väl lugnt, just på grund av att länet inte drabbats så hårt, säger han.

– En del av att vi klarat oss bra är att vi tidigt skötte hygien och att hålla avstånd. Det är klart att ju längre tiden går och desto bättre siffror vi får så är risken att man slår sig till ro och att det blir ett nytt normalläge. Det är klart att det finns som en oro.

Bygger lager inför en andra våg

Ett område som kritiserats är tillgången på skyddsutrusning. Sydsvenskan har i en serie artiklar berättat hur Region Skånes ledning tog bort kravet på beredskapslager strax före pandemin.

Carl Johan Sonesson säger att frågan måste diskuteras på flera nivåer när pandemin är över.

– Nu har Skåne klarat sig ändå, men vi var ute tidigt och började tilläggsbeställa så vi kunde bygga upp en buffert. Det är något man måste diskutera i Sverige nu.

Hur förbereder sig Region Skåne inför för en andra våg?

– Vi har börjat buffra upp lager och vi har gjort enorma inköp som vi inte kommer att ha användning av just nu, utan de lagrar vi. Vi håller på att titta på lokalisering så att vi kan lagerhålla i Skåne på ett annat sätt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Region Skånes högst ansvarige politiker, regionrådet Carl Johan Sonesson, har en mötestung dag när SVT följer honom. Foto: SVT

”Vi har kapacitet att testa mer”

Han säger att han tycker att man kan testa mer än vad man har gjort i Skåne.

– Men man ska se till att testa rätt grupper. Nu finns det en nationell debatt om att man ska testa brett i allmänheten, men jag tycker att det är viktigt att man har en prioriteringsordning. Boende på äldreboendena som inte visar symptom och personalen är grupper jag tycker är viktiga att testa före den breda allmänheten.

Men Skåne har kapacitet att testa fler än vad man gör?

– Vi har kapacitet att testa mer och vi har ökat upp det lite för varje vecka. Man ska också komma i håg att vi ligger mycket lägre i antal avlidna och trycket har inte varit lika stort på sjukhusen, jämfört med till exempel Stockholm, och därför testas också färre. Det ska vi ju vara tacksamma för. 

Använder sociala kanaler

I hundra dagar har Carl Johan Sonesson postat dagliga inlägg på sin facebooksida med siffror på antal smittade, intensivvårdade och döda.

– När krisen började i Italien och vi fick våra första fall i Sverige fick jag mycket information och jag märkte att människor var oroliga. Jag tyckte det fanns lite information om de lokala siffrorna så jag använde min facebooksida. Många har tyckt att det varit väldigt skönt att få läsa hur det ser ut varje dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer