– Det vore katastrof för min mamma, säger Arnold Wernersson, son till 98-åriga Carla Nilsson. Foto: Mergim Sulejmani

Carla, 98, tvingas flytta från äldreboendet

Uppdaterad
Publicerad

Ett privat äldreboende stänger inom kort i Önneköp eftersom kommunen anser att det är för litet. Anhöriga och byalag protesterar mot att de äldre ska flyttas till andra boenden.

– Det vore katastrof för min mamma, säger Arnold Wernersson, son till 98-åriga Carla Nilsson.

I över 20 år har äldreboendet i Önneköp drivits av det privata vårdföretaget Långaröds Hemservice AB. Men nu har entreprenören valt att inte förlänga avtalet med Hörby kommun. Därmed stängs sannolikt  anläggningen ”Önnebo” redan före årskiftet.

– Vi kan inte driva det till samma låga kostnad som en privat entreprenör som har lagt ner hela sin själ  i verksamheten. Det kan vi inte begära av våra anställda, säger Eva Klang Värneklint, socialchef i Hörby.

Att ha kommunalt anställda på ett så litet boende blir för dyrt helt enkelt. Så nu ska de nio äldre, varav flera är närmare 100 år gamla och dementa, flyttas till andra särskilda boenden i Hörby. En av dem är Carla Nilsson som fyller 99 i höst. Sonen Arnold Wernersson besöker henne ofta och är starkt oroad över den förestående flytten.

– Jag har inte sagt något till henne ännu, för jag vet att hon skulle bli väldigt orolig.

”Ålder – bara en siffra”

 Lika bekymrad är Cecilia Westphal vars moster har bott flera år på Önnebo.

– Här är så familjärt, hon känner igen alla, det är tryggt när man är dement.

Att Önnebo är litet och välkänt är viktigt också för Inger Persson som är blind och har lärt sig att själv ta sig runt i huset.

– Jag hittar till matsalen och fotvården. Nu måste jag lära mig omigen på ett helt annat ställe. man blir ledsen.

Äldreboendet Önnebo ska läggas ner Foto: Mergim Sulejmani

Socialchefen Eva Klang Värneklint tror dock att flytten kan bli en ”nystart” för flera av de äldre. Som chef inom äldreomsorgen i Landskrona genomförde hon en större flytt av äldre mellan olika boenden och säger sig ha fått övervägande positiva reaktioner.

– För många blev det väldigt bra. Ålder är bara en siffra. Även den som är 99 plus kan få en nystart.

Byföreningen protesterar

Men Cecilia Westphal tror inte på att flytten blir en positiv erfarenhet . Hennes moster är dement och blir lätt orolig.

– Vadå nystart? Många här är ju över 90 år. Kan dom inte istället få lite lugn och ro under den sista tiden i sitt liv?

TV: Se hela inslaget

Även Önneköps byförening protesterar mot att kommunen vill lägga ner boendet. Det är en viktig arbetsplats i byn.

– Tre månades uppsägningstid är för lite. Kommunen borde ge mer tid, då kanske det går att hitta någon annan entreprenör som vill driva det, säger byföreningens representant Helena Olofsson.

Pengar saknas

Men socialchefen Eva Klang Värneklint konstaterar att det inte finns pengar avsatta till fortsatt drift, och att det är svårt att finna entreprenörer som vill driva ett så litet boende.

– Det krävs i så fall nya beslut om mer pengar från politikerna. Men idag har vi inte de medlen.

I slutet av september ska socialchefen informera de boende med anhöriga om att de får förtur till andra boenden i kommunen. Flytten ska ske så smidigt som möjligt, betonar hon.

– I princip ska de äldre bara sätta sig i bilen och fraktas från ett ställe till ett annat, vi ordnar allt annat.

Arnold Wernersson klappar sin mamma på kinden.

– Det borde inte bara handla om pengar. De gamla har ju byggt upp vårt samhälle. Det borde också betyda något. Jag är genuint ledsen och orolig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.