Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Catharina Carlstedt har vävt mattor i drygt 50 år. Hon använder gärna material som annars hade slängts. Foto: Sara Almosaibi Jasas

Hon skapade matta av död mans skjortor

Publicerad

På biblioteket i Lomma finns nu, fram till den 15 augusti, en mattutställning av Catharina Carlstedt. Hon har under sina snart 50 år som väverska haft 15 utställningar runt om i landet och vävt mattor i allt från jeans, trikå, ull, flossa, halm och säv.

Hon varierar med olika tekniker och får på så vis fram varierande uttryck i sina konstverk.

– Den här mattan har jag hämtat inspiration från Bauhaus museet i Berlin. De hade den här mattan i grå-vitt, och jag tyckte att det där verkar spännande. Så jag fotograferade den och blev tillsagd, att det fick jag inte. Så jag sa förlåt.

– Men sen gick jag hem och så gjorde jag en sådan här matta, säger Catharina Carlstedt och visar upp en matta i gula och bruna nyanser.

Matta i sovrummet

En annan anekdot hon har, är om en matta hon vävt som involverar en änka och efterlämnade skjortor.

– Efter en utställning jag hade, ringde en bedrövad kvinna till mig. Hon hade blivit änka men kunde inte göra sig av med sin bortgångne mans skjortor. Så hon frågade om man kunde göra en matta av dem. Jag tyckte synd om henne och sa att jag skulle se vad jag kunde hitta på.

– Sen blev det en matta på drygt två meter. Nu har hon den i sitt sovrum och hon är så glad, för hon tänker på sin man, varenda gång hon går på den.

Catharina Carlstedts motto har alltid varit att hon tar vad hon har och så får det bli som det blir. Hon berättar att hon tycker att det är speciellt kul när hon får återanvända saker som annars hade slängts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer