Hur tänker du kring ekomat? Dela med dig i vår chatt. Foto: Adam Ihse/TT

Så var SVT:s chatt om ekomaten

Uppdaterad
Publicerad

En ny rapport från Lunds universitet slår fast att ekologiska jordbruk är sämre än konventionellt sett till utsläpp av växthusgas.

Hur tänker du kring ekomat? Dela med dig i vår chatt!

Hur tänker du kring ekomat?

Pinnat inlägg

Nu stänger vi chatten och tackar alla som har skickat in synpunkter och tankar. Det har kommit långt fler inlägg än vad vi har kunnat publicera.

Pinnat inlägg

Är ekologisk odling det bästa alternativet? Inte enligt en rapport från forskare på ekonomihögskolan i Lund som tittat på bland annat mängden skörd som produceras. Du kan läsa mer om rapporten här.

Hur tänker du när du köper mat?

Gunilla • Djurvälfärd måste beaktas när man drar slutsatser om vilket sätt som är bäst.

Kalle • Ekologiska grönsaker innehåller mer näring. Rötterna växer nedåt och får näring långt ner i jorden. Maskarna gräver små gångar som gör att rötterna får mycket syre. Jordens alla svampar är viktiga för grödorna som odlas.

Grönsaker som besprutas med insektsgifter och får konstgödsel har rötter som växer åt sidan och väldigt grunt. Jorden är näringsfattig och därför behövs konstgödsel som sprutas ut uppifrån. Det är den ena näring som grönsakerna får.

Så att köpa ekologiskt är dyrare sett till kronan i butiken men sett till näringsinnehåll så får vi mycket för pengarna.

Per • Gräsbetat och ekologiskt kött. Ja, vad är det egentligen? Min farmor skulle säga att det är självklart att djuren ska gå ute. Inte få mer antibiotika än de behöver. Endast när de är sjuka. Och ska ha det bra när de är inne. Det som är bäst för djuren är också bäst för oss.
När djuren får äta färskt gräs ute och torkat gräs vintertid så mår de bäst. Och köttet vi får då innehåller mer omega 3. Många djur idag får importerade giftiga sojabönor. Det blir alldeles för mycket kolhydrater och då blir köttet mer Omega 6 rikt.

Solveig • Vi skulle behöva laga mer mat från grunden och då ekologiskt. Skulle önska det till alla.

Olof • Det borde inte gå att asfaltera mark som kan användas till odling. Det borde alltid tas hänsyn till det när man beviljar bygglov.

Ulla • Varför i hela världen ska vi transportera morötter från andra sidan jordklotet? Byta potatis med andra länder? Alla länder borde först och främst ha en egen matproduktion som är ekologisk.

Ensidigt? • Det verkar som om rapporten tittar lite ensidigt när de jämför konventionellt med ekologiskt. Att släppa ut gifter i naturen kan väl ändå inte vara ok? Inte heller de långa och många mattransporter som sker kors och tvärs till jordens alla hörn kan väl vara ok?

Därför ekologiskt och närproducerat! • Mat som transporteras med båt kostar mycket för miljön. Först så är det mycket giftig mat som produceras i länder långt bort. Båttransport innebär att de ofta är flaggade så att många regler inte är giltiga. Fraktbåtarna blir bara större och större och påverkar det marina livet stort. Den höga ljudnivån gör att fiskars och valars GPS system faller ifrån. Fraktfartygen använder inte miljögodkända drivmedel utan är "allätare". I filmen "Fraktad" som SVT visade tidigare berättades hur varor transporterades kors och tvärs och vi fick då en bred inblick.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer