Chatt: Vad vill du att din kommun ska satsa sitt överskott på?

Uppdaterad
Publicerad

I vår chatt ställde vi frågan om vad just du vill att din kommun ska satsa extra på nu när det går bra ekonomiskt för många kommuner. Så svarade publiken – se svaren i chatten nedan.

Många kommuner har gått bra ekonomiskt under pandemin, tack vare extra statsbidrag. I chatten svarade ni på vilka satsningar ni tycker att era hemkommuner bör göra nu.

Vad ska din kommun satsa på i pandemitider?

Nu är det dags att stänga denna chatt. Tack alla ni, som kommit med många konstruktiva förslag på hur de skånska kommunerna kan använda sitt överskott!

Åsa Johnsson • Mer aktiviteter i kommunen. Tex så kan man försöka öppna upp idrottshallar
Tänker på alla ungdomar som inte kan träna ordentligt. Det har gått lång tid.

Hej Åsa! Tack för ditt förslag. Ja, det är många idrottsutövare som har mycket att ta igen. Då är det bra om kommunen har pengar till aktiviteter.

Ethel Wieslander • Amatörkultur! Stimulera eget kulturutövande genom att göra lokaler tillgängliga, ordna möten mellan utövare, låt proffsen hålla workshops förutom sina konserter. Amatörkultur är så mycket - teater, dans, spelmanslag, hantverk i textil, trä, återbruk, körsång, byggnadsvård... Håll dialog med era amatörer! Vi är en kraft som kan och vill mycket. Och vi har mycket kraft, annars hade vi inte överlevt i kultur-Lund som bara tänker proffs.

Hej Ethel! Tack för ditt förslag om att Lund ska satsa pengar på amatörkultur.

Okunnig? • Många vill ha gratis parkering till funktionsnedsatta, men är inte handikapparkeringar gratis??

Hej Okunnig! Tack för din fråga. Så här skriver Malmö stad på sin hemsida:

"Den 3 juni 2019 antog kommunen nya regler för parkeringsplatser som reserverats för rörelsehindrade. De nya reglerna innebär att avgift tas ut enligt ordinarie taxa och kommer successivt införas med start under hösten 2019.

För alla personer med giltiga parkeringstillstånd för rörelsehindrade avseende förare finns möjlighet att ansöka om avgiftsbefrielse. Att ansöka om avgiftsbefrielse kostar 250 kr.

Om det finns giltiga skäl beviljas du som ansöker avgiftsfri parkering under en begränsad period. Efter perioden går det bra att ansöka på nytt."

Emma • Förbättrade cykelvägar när man nu inte ska ta bussen. Helst med lyktstolpar hela vägen.
Skolmat som man kan hämta även vid distansundervisning (funkade våren 2020 men inte under hösten eller 2021)

Detta gäller Svedala med grannkommuner (speciellt vad gäller cyklarna)

Hej Emma! Tack för förslaget om hur Svedala med grannkommuner kan använda sina pengar.

Richard K • Jag vill att man bygger en fet och riktigt hög konstgjord kulle i utkanten av Malmö så att jag kan knäppa snygga bilder av staden och beskåda solnedgången därifrån :)

-Annars gratis 15-minutersparkering.

Hej Richard K! Spännande förslag om en anlagd "foto-kulle". Det låter som det skulle bli unikt i landet.

Viktor • -15 minuter gratis parkering överallt,
innan avgift krävs.
-Alltid gratis parkering för funktionsnedsatta.

Hej Viktor! Du är ytterligare en som tycker pengarna ska gå till att avskaffa parkeringsavgifterna.

MalmöGustav • Satsa på mer trygghet i Malmö och Trelleborg . Få bort obehagliga typer och kriminella från gatorna . Man ska inte behöva känna sig rädd eller otrygg ute på kvällar och nätter !

Hej MalmöGustav! Att få bort "obehagliga typer" är polisens sak. Men vissa kommuner har inrättat trygghetsvärdar, som ett komplement till polisen. Så dit skulle överskottspengarna kunna gå.

Britt-Marie Sjögren • Satsa på äldrevård och bygga bostäder som vanligt folk har råd att bo i.

Hej Britt-Marie! Tack för ditt förslag.

Lisa • Jag jobbar som personlig assistent och tycker rent ut sagt att det är ett rent helvete att funktionsnedsatta numera måste betala för att parkera.

Jag måste ju sköta detta åt flera brukare som ej klarar av det själv och alltså installera appar på min telefon som inte jag själv behöver annars, hålla koll på alla summor och redovisa allt till min arbetsgivare för att få tillbaks det jag lagt ut. Min arbetsgivare måste dessutom överföra pengarna åt mig och bokföra detta.

Så otroligt mycket jobb för oss berörda, bara för att Malmö plötsligt blivit snåla mot funktionsnedsatta.

Ge oss gratis parkering igen för guds skull !

Hej Lisa! Tack för ditt förslag och vittnesmål om funktionsnedsattas vardag efter parkeringsbeslutet i Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.