Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Malin Torkildsen, enhetschef på förlossningen i Lund, berätta hur de hantera covidsmitta på förlossningen. Foto: Malin Torkildsen

Förlossningchefen i Lund: ”Vi ger alla en bra förlossning oavsett vaccinationsstatus”

Publicerad

Förlossningen i Lund har allt fler covidpositiva. Men två år in i pandemin har det blivit vardag för barnmorskorna.

Huruvida de blivande föräldrarna är vaccinerade eller inte lägger man inte så stor vikt vid, menar Malin Torkildsen, enhetschef på förlossningen i Lund.

Statistik från Folkhälsomyndigheten visar att drygt hälften av de som födde barn i Skåne mellan 8 december och 12 januari var helt ovaccinerade.

– Vi har också märkt av ett uppsving av antalet som är positiva i covid bland de som kommer in till oss, men vi vet inte om de är ovaccinerade eller inte för det är inget vi frågar om, säger Malin Torkildsen som är enhetschef.

Positiva isoleras

Det är många som kommer in och är positiva för covid-19 just nu och det ställer särskilda krav på förlossningspersonalen. Patienterna måste isoleras och skyddsutrustning måste användas i större utsträckning.

– Men det har blivit vardag nu, vi är så vana och rutinerade i detta och jag har fullt förtroende för att mina medarbetare ger alla en god vård.

I klippet berättar Malin Torkildsen om att hon har sett att det kan bli tufft för de gravida som får en svår infektion av covid-19 och om hur hon ser på att en så stor andel av de födande är ovaccinerade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer