Bo Sigheden, programledare under första Sydnytt, och Gunnar Olléns vars kupp resulterade i SVT:s första regionala nyhetsprogram. Foto: SVT

Chefens kupp har gett 50 år av oberoende lokaljournalistik

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Sydnytt kom till tack vare en kupp av en chef som inte var beredd att ta ett nej. Det startade som ett halvårsförsök men 50 år senare fortsätter vi att göra oberoende lokaljournalistik.

Göran Eklund

Redaktionschef för SVT Nyheter Skåne och Helsingborg

Den 2 november 1970, klockan 18.55, sändes Sydnytt för första gången från en skrubb på Baltzarsgatan i Malmö. Det var också första gången som SVT visade ett regionalt nyhetsprogram.

Men vägen dit var inte självklar.

Gunnar Ollén är namnet bakom Sydnytt. Gunnar var en av de främsta pionjärerna inom svensk teve, en Strindbergkännare och tillika bordtennisspelare – med tre VM i bagaget.

Lånade sändingstid från Danmarks Radio

Redan 1955 sände han ut den Sydsvenska journalen tack vare att han varje fredag fick låna sändningstid av Danmarks Radio. Trots motstånd kunde inget stoppa honom när han 15 år senare ville starta dagliga regionala tevenyheter.

Chefen för Sveriges Radio, som då rymde både radio och teve, sa nämligen nej till denna idé. Men Gunnar Ollén valde att runda honom och uppvakta styrelsen för Sveriges Radio direkt. 

Under en fikapaus visade han två pilotsändningar för styrelsens ordförande. Styrelsen sa sedan ja men med två tillägg: Det fick inte kosta något och var ett försök på sex månader.

50 år senare står projektet kvar i form av SVT Nyheter Skåne, som vi numera heter, och både lokaler och budget har blivit större.

Dela med dig av dina starkaste nyhetsminnen

Med start idag inleder vi SVT Nyheter Skånes 50-års firande. Vi kommer att djupdyka i vårt arkiv och visa bilder från de stora nyhetshändelserna, bland annat demonstrationerna inför tennismatchen mellan Sverige och Chile i Båstad, när den sovjetiska u-båten gick på grund utanför Karlskrona och från giftskandalen vid tunnelbygget genom Hallandsåsen.

Vi bjuder in dig att dela med dig av dina starkaste nyhetsminnen i vår chatt, där du dessutom kan önska att få se dem igen.

På självaste högtidsdagen, nästa måndag den 2 november, har vi ett direktsänt seminarium där vi tar tempen på dagens lokaljournalistik och ställer oss frågan hur den kan utvecklas i framtiden (detta seminarium tvingas vi tyvärr på grund av coronaläget i Skåne att flytta fram).

Ökat förtroende

Vi firar i en tid då förtroendet för SVT är det högsta ett medieföretag haft någonsin, enligt Förtroendebarometern. Unga nyhetskonsumenter har SVT tidigare haft svårt att nå men nu ser vi en förändring.

I åldersgruppen 16-39 år har den dagliga räckvidden av SVT:s nyheter ökat med över 25 procent under mars/april jämfört med januari/februari i år, enligt Nordicoms mediebarometer. Publikens förtroende måste vi förtjäna varje dag.

På SVT Nyheter Skåne har vi gjort det i 50 år och kommer att fortsätta att skriva Skånes historia i realtid med saklighet, opartiskhet och oberoende som ledstjärnor.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.