Foto: SVT

Här opererar han in ett chip i handen

Uppdaterad
Publicerad

Genom ett chip i handen kommer man i framtiden kunna öppna dörrar, betala och till och med förhindra sjukdomar, tror framtidsvisionärer som samlas i Malmö just nu.

För 30 år sedan förutspåddes flygande bilar och självsnörande skor i filmklassikern tillbaka till framtiden.

På nittiotalet kunde vi se tidningsrubriker som beskrev internet som en fluga.

Ingenting av det blev ju sant.

Planteras in i handen

Nu, 2015, gror nya framtidsvisioner om ett litet chip.

Det är lika litet som ett riskorn och planteras in i handen. Sedan kan man programmera in information och koppla chipet till sin mobiltelefon.

– Det kan identifiera mig och användas istället för passerkort till jobbet till exempel, säger Pär Sikö som arrangerar en utvecklarkonferens som just nu pågår i Malmö.

Ett plåster på hans hand vittnar om att han precis fått ett chip inplanterat.

Köar för att få chip

För en del kan det här säkert låta som rena science fiction, men här på framtidskonferensen, Öredev i Malmö verkar idén gå hem.

– Om man bär omkring på mycket grejer så kan man öppna en dörr genom att bara hålla upp handen, säger Lisa Robertsson som står och tittar på när konferensdeltagare får chip inplanterat. Själv är hon rätt skeptisk till att ha ett under huden, men mest för att det verkar göra ont att plantera in det.

Johan Flodqvist däremot står i kön för att få ett chip i sin egen hand.

– Förr hade vi dödsbrickor runt halsen för att identifiera oss, nu är det chip i stället, säger han.

Pär Sikö tror att chipet i framtiden kommer få långt mer viktiga uppdrag än att fungera som dörröppnare.

– Vi skulle kunna ha massor med chip i kroppen som rapporterar hur vi mår till en läkare. Då kan vi få reda på sjukdomar innan de bryter ut, säger han.

Se hur operationen går till i klippet ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.