Boende deltar i demomnstration på Christiania i augusti 2003. Foto: AP Photo, POLFOTO/Peter Hove OlesenVisa alla (9)
Visa alla (9)

Här är fristaden Christiania – i bilder

Publicerad

Nu rensar de boende på Christiania upp bland hashbodarna – här är historiska bilder från det beryktade området.

Christiania upprättades 1971 när husockupanter tog sig in på ett gammalt kasernområde i östra Köpenhamn. De lyckades sedan nå en överenskommelse med myndigheterna och de tidigare ockupanterna tillätts att bo där och även bygga nytt i fria former. Invånarna ville bygga ”ett självstyrande samhälle”. Området etablerades snabbt som en plats för haschhandel, främst längs försäljningsstråket som kallas Pusher Street.

Genom årens lopp har polisen gjort otaliga tillslag på Christiania och 2012 inrättades en specialstyrka kallad Task Force Pusher Street.

Mellan 2012 och juni 2016 har polisen beslagtagit mer än fem ton narkotika i stadsdelen. Uppemot 8 000 personer har anmälts för narkotikainnehav och 960 för narkotikaförsäljning.

Även stora mängder kontanter, stick- och skjutvapen har beslagtagits och mer än 1 000 bilister kring Christiania har blivit påkomna med att köra bil under drogpåverkan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer