Chris Marschalls mamma har förändrats efter det brutala överfallet. Foto: Bernard Mikulic

Chris 92-åriga mamma rånades och misshandlades i sitt hem

Publicerad

Den senaste tiden har en våg av åldringsbrott drabbat Malmös äldre invånare. En av dem är Chris Marschalls 92-åriga mamma som överfölls och misshandlades svårt i sin bostad i Limhamn.

När Chris Marschall under en resa i mellandagarna upptäckte 25 missade samtal trodde hon först att det hänt någon av döttrarna något. Men det visade sig vara polisen som sökt henne för att berätta att hennes 92-åriga mamma låg på sjukhus efter ett överfall i bostaden.

– Jag kastade mig på tåget för att besöka henne. Jag kände inte igen henne. Det var ett fullständigt uppsvullet ansikte fullt med slagmärken, huden hade gått sönder. Hon var blå, svartlila i hela ansiktet, från ögon till hals och hon var inte kontaktbar. Hon hade fått så mycket lugnande och smärtstillande att jag knappt kunde prata med henne.

Läkarna berättade att mamman drabbats av en blödning i hjärnan, hade flera frakturer i ansiktet och på en halskota.

Ringde till 112 men minns inte vad som hände

Det är ingen som vet exakt vad som hänt. En ung man knackade på hos en granne och blev insläppt i trappen efter att han sagt att han skulle hälsa på sin mormor. Mamman har en stund senare själv larmat 112 men minns ingenting.

– Jag misstänker att min mamma själv har öppnat. Hon brukar sova så dags men kan av olyckliga tillfälligheter varit uppe när det ringt på dörren, varit förvirrad och öppnat. Det är vad jag föreställer mig. Sedan vill jag knappt tänka på vad som har hänt för det är så extremt obehagligt, säger Chris Marschall.

Utdragna byrålådor och öppnade askar visade att någon letat efter värdesaker, men det verkar som att rånaren inte fick med sig något.

Kommer inte våga flytta hem igen

Under vintern har många äldre i Malmö drabbats av personer som försökt lura sig in genom att utge sig för att vara bland annat poliser eller mäklare. Vissa dagar har ett tjugotal personer drabbats. Chris Marschall berättade om det som drabbat hennes mamma i en insändare i Sydsvenskan vilket har fått många att uppröras av den brutala misshandeln.

– Jag kan inte se hur hon ska kunna leva återstoden av det liv hon har kvar på ett bra sätt. Det är det sorgliga.

Hör Chris Marschall berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.