Både Milton Pechmann och Marcus Törner hade sett framemot att komma hem till helgen. Foto: Gunilla Fritze

Corona stoppar deras permission: ”Det känns riktigt kasst”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att permissionerna ställts in får de värnpliktiga på P7 i Revingehed utanför Lund inte åka hem.

– Det känns riktigt kasst, säger Milton Pechmann, en av de värnpliktiga som sett fram emot att få träffa flickvännen i helgen.

Samtliga 4000 värnpliktiga i Sverige tvingas nu stanna kvar på sina regementen. Beslutet har tagits av Folkhälsomyndigheten och Försvarsmakten, och syftar till att minska resandet i Sverige.

De får inte komma hem

Milton Pechmann är vagnsschef på regementet i Revingehed och är en av de värnpliktiga som varken får träffa familj eller flickvän i helgen.

Coronavirus i Skåne

– Det känns riktigt kasst, det gör det. Vi har haft en vecka med många kvällstjänster så vi tänkte att det var en välförtjänt ledighet, men nu är vi här, säger han.

Marcus Törner instämmer. Han är skyttegruppschef och menar att stridsmoralen sänks när permissionerna dras in.

– Man ser ofta framemot helgerna, alla värnpliktiga gör ju det, det är det som motiverar en, säger han.

Endast värnpliktiga påverkas

De som gör värnplikt får överhuvudtaget inte lämna sitt regemente fram till och med den 17 april. De som är fast anställda inom Försvarsmakten påverkas däremot inte av beslutet.

– Vi har mycket lättare att hålla kvar våra värnpliktiga och begränsa deras resande. För anställda måste det ske en beredskapshöjning för att vi ska kunna hålla kvar dem och där är vi inte riktigt ännu, säger Marcus Nilsson, kommunikationschef på Södra skånska regementet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet