Pierre Månsson (L), Kristianstads kommunalråd, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö och Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona. Foto: Kristianstads kommun/Johan Nilsson/TT/SVT

Coronastöd till skånska kommuner välkomnas

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges kommuner och regioner föreslås få ett tillskott på 20 miljarder kronor i generella statsbidrag i år, jämfört med de 5 miljarder kronor som regeringen tidigare har aviserat.

Det nya tillskottet på ytterligare 15 miljarder kronor för 2020 görs för att stärka kommunernas förmåga att upprätthålla samhällsviktiga funktioner som vård, skola och omsorg samt kollektivtrafik.

– Det här är ett otroligt välkommet tillskott. Vi befinner oss i ett svårt läge där ingen vet vilka kostnader det kommer bli för oss. Det här är viktiga pengar som gör att vi slipper ekonomiska akutåtgärder. Det är inte över ännu och effekterna av krisen kommer att synas både i år och nästa år, säger Pierre Månsson (L), Kristianstads kommunalråd, till SVT Nyheter Skåne.

Coronavirus i Skåne

Cirka 100 miljoner till Kristianstad

Enligt Pierre Månsson har Kristianstads kommun blivit lovade cirka 85-90 miljoner kronor av staten.

Även oppositionsrådet Anders Tell (S) beräknar att kommunen kommer få ungefär 100 miljoner kronor utöver de 30 miljoner som kommunen tidigare blivit lovad.

– Det här är ett mycket bra tillskott i år. Vi vet att det kommer bli kostnadsökningar för vård och omsorg i år. Vi vet att vi måste bli ännu mer aktiva med arbetsmarknadspolitiska åtgärder och det kommer krävas extra insatser när det gäller barn och unga, inte minst i sommar, säger Anders Tell (S), oppositionsråd i Kristianstads kommun, till SVT.

I dagsläget vet kommunalrådet inte hur kommunen kommer att fördela pengarna.

– Vi har fått signaler om att det kan bli stora kostnader i vår organisation men vi vet ännu inte hur plus och minus kommer att bli. Vi är ju fortfarande bara i stormens början, säger Pierre Månsson (L), kommunalråd i Kristianstad.

Malmö får cirka 300 miljoner

Malmö stad får cirka 300 miljoner kronor av staten i det extrainsatta stödet.

– Det är en välkommen och nödvändig satsning från regeringens sida. Redan före krisen såg vi att välfärdssektorn behövde förstärkas, så det här är absolut nödvändiga pengar, säger Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Enligt Stjernfeldt Jammeh är den stora frågan hur kommunerna ska klara av att finansiera välfärden på lång sikt samtidigt som antalet varsel blir allt fler och behoven av vård och omsorg ökar.

– Det här tillskottet är viktigt för att kunna finansiera skattebortfallet vi nu ser och för att kunna finansiera den välfärd vi har idag, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunalråd i Malmö.

Landskrona räknar med 46 miljoner

– Pengarna kommer att vara helt nödvändiga i den situation som vi nu går in i när skatteintäkterna kommer att vika och kostnaderna för socialbidrag och sjukskrivningar kommer att öka för oss, säger Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.

Om pengarna kommer att räcka är ännu för tidigt att säga, menar han.

– Det återstår att se men det är mycket pengar. Långt mycket mer än de stora välfärdspaket som tidigare har presenterats, säger han.

Regionen får 600 miljoner

Dagens besked från regeringen om extrapengar till landets kommuner och regioner, togs emot med glädje även av Region Skåne.

– Det här är ett oerhört välkommet tillskott. Det är ett oerhört kärvt läge med coronakris och sjunkande skatteintäkter. Det här gör att vi får ett ekonomiskt andrum, säger Gilbert Tribo (L), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Skåne.

För Region Skåne innebär det att regionen kan lösgöra nästan 900 miljoner kronor. De 600 miljonerna som tillförs är utöver de 267 miljoner som Region Skåne sedan tidigare lovats genom den så kallade kömiljarden, öronmärkta pengar för att bland annat minska väntetiden inom vården.

Möjliggör fokus på vården

– De här pengarna gör att vi helt kan fokusera på att tillhandahålla en så god hälso- och sjukvård som möjligt och möta den situation som vi står i, säger Gilbert Tribo (L).

Kommer Skåne att klara av den här krisen?

– Så länge vi hjälps åt, kommer vi att fixa det. Vi har ännu inte sett det värsta. Det kommer att bli många fler som kommer behöva intensivvårdas. Men med det omställningsarbete som alla vi skåningar redan har gjort och med den fantastiska insats som vårdpersonalen gör varje dag, kommer vi att klara det, säger Skånes regionråd Gilbert Tribo (L).

Så här fördelas pengarna till landets kommuner och regioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet