Coronautbrott på skola i Sjöbo – ett hundratal elever hemma

Uppdaterad
Publicerad

Ett hundratal elever på Emanuelskolan i Sjöbo stannade hemma på fredagen efter att flera elever testats positivt för covid-19 under veckan.

Det var redan under förra veckan som Emanuelskolan fick information om att en vårdnadshavare och flera elever fått covid-19. Under veckan har antalet smittade ökat och på fredagen hade totalt 18 elever testats positivt för covid-19.

– Det är framförallt i förskoleklasserna som vi har många smittade, men även i andra klasser på lågstadiet och mellanstadiet. Ingen i personalen har smittats än, säger Emelie Strand, rektor på Emanuelskolan.

Av drygt 400 elever på skolan var ett hundratal frånvarande på fredagen.

– Det är på grund av symptom framförallt, men det kan också vara så att man valt att hålla sitt barn hemma en dag extra. Vi tänker att det är symptom, men det behöver inte betyda att det är covid-19, säger Emelie Strand.

Vidtagit åtgärder

Skolan har nu vidtagit flera åtgärder för att minska smittspridningen. Det handlar bland annat om att klasserna stannar i sina egna klassrum under skoldagen. Eleverna på mellanstadiet äter även lunch i sina egna klassrum.

–Vi har även ställt in alla praktiska estetiska ämnen för att man inte ska träffa andra lärare, utan man träffar bara de man har i sin klass, säger Emelie Strand.

Samtliga personalmöten har avbokats eller hålls digitalt. Skolan har även varit i kontakt med Smittskydd Skåne som ansåg att skolans åtgärder var tillräckliga i nuläget.

– De sa också att vi skulle återkomma om smittan ökar i nästa vecka. Då får vi göra andra åtgärder så som fjärrundervisning för vissa klasser, säger Emelie Strand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer