Asger Juhl i Köpenhamn livesänder dagligen om coronaviruset inför tusentals tittare. Foto: Fanny Berg

Dansk journalist: ”Danska myndigheter tar det mer seriöst än de svenska”

Publicerad

Under onsdagskvällen höll Danmarks statsminister Mette Frederiksen en presskonferens med anledning av det upptrappade coronaläget i landet. Hon utfärdade en mängd åtgärder, bland annat kommer skolor att stängas och offentliganställda skickas hem från sina arbeten.
– Jag tänker inte ta bussen. Jag förbereder mig på det värsta, säger Asger Juhl, journalist i Köpenhamn, redan innan presskonferensen.

Coronavirusets spridning leder till att myndigheter i olika länder nu formulerar riktlinjer för hur folket ska förhålla sig till den pågående smittspridningen.

I Danmark stänger man alla offentliga skolor och förskolor från och med måndag. Med start samma dag blir även folksamlingar på över 100 personer förbjudet i landet.

Offentliganställda som inte arbetar på kritiska poster ska stanna hemma och alla kulturinstitutioner kommer att hålla stängt de närmsta två veckorna. Man uppmanar även föreningar och trossamfund att göra det samma.

Danmarks regering uppmanar invånarna att undvika kollektivtrafik under rusningstider. Detta eftersom resenärerna ofta står tätt intill varandra på bussar och tåg, vilket ökar risken för att coronavirusets sprids.

Den danska journalisten Asger Juhl livesänder dagligen på sociala medier om coronaviruset – från sitt hem i Köpenhamn.

– Jag tänker inte åka buss längre, säger han.

Asger Juhl bjuder in forskare och experter när han livesänder om corona. Foto: Fanny Berg

Skånetrafiken: Ingen extratrafik

Förutom att undvika kollektivtrafiken kommer Danmark också att sätta in fler bussar och tåg för att minimera trängseln ombord.

I Sverige, på andra sidan sundet, finns i nuläget inga liknande planer.

– Som det ser ut nu kommer vi inte att sätta in extra tåg eller bussar, säger Mattias Hennius, presschef på Skånetrafiken.

Skånetrafiken ser inte heller att resandet har gått ner sedan coronaviruset fick starkare fäste i Skåne.

Hårda karantänregler

– Danska myndigheter tar det mer seriöst än de svenska, sa Asger Juhl, redan innan den danska regeringen höll sin presskonferens om vilka nya åtgärder de vidtar på grund av coronaviruset under gårdagen.

I Sverige finns i nuläget inga strikta karantänregler för de som varit i riskområden och som inte har symptom.

– I Danmark blir du satt på en speciell buss direkt när du kommer till flygplatsen, om du varit i ett riskområde. Det kvittar om du har symptom eller inte, säger Asger Hjul.

När det gäller restriktioner inom kollektivtrafiken menar den danska regeringen att man kan komma överens med sin arbetsgivare om att komma tidigare eller senare till jobbet för att undvika att pendla i rusningstider.

– Det låter märkligt. Jag måste ju komma till mitt jobb – jag kommer fortsätta att åka tunnelbana, säger Camilla Skovgaard, boende i Köpenhamn.

Camilla Skovgaard kommer fortsätta att åka kollektivt i Köpenhamn. Foto: Johan Dernelius

”Radikala rekommendationer”

– Vi danskar brukar vara coola och lugna i många situationer – men när det gäller coronaviruset ser det helt annorlunda ut. Man skulle kunna beskriva vår regerings rekommendationer som radikala, säger Asger Juhl.

I Danmark har 514 personer smittats och tio personer har drabbats av kritiska symptom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet