Personalen på kardiologen i Malmö har drabbats av ett covid-utbrott. Foto: Johan Nilsson TT bild

Intagningsstopp på kardiologen i Malmö efter covidutbrott

Uppdaterad
Publicerad

Det råder intagningsstopp på en av enheterna på kardiologen på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Detta sedan ett utbrott av covidsmitta har upptäckts på avdelningen.

Avdelningen för arytmi och hjärtsvikt på kardiologen i Malmö har runt 50 anställda sjuksköterskor och undersköterskor. Enligt en uppgiftslämnare är minst 16 av de anställda bekräftat smittade, samt två patienter. Ytterligare fem personer ur personalen är hemma på grund av covid-symptom.

– Alla patienter och all personal är testade och med i smittspårningen. Så fort besked om att någon patient är positiv flyttas den till en covid-avdelning, säger uppgiftslämnaren som vill vara anonym.

Region Skåne bekräftar smittspridning

Region Skåne bekräftar intagningsstoppet och att det finns covidsmitta på en av de två enheterna på kardiologen, men vill inte kommentera antalet.

Normalt sett kan avdelningen för arytmi och hjärtsvikt ta emot 18 patienter, men sedan torsdagen 26 november – när smittan upptäcktes – har det varit intagningsstopp. För närvarande är det, enligt uppgifter till SVT, åtta patienter kvar som kräver inneliggande vård.

– Det anmärkningsvärda är att det tar flera dagar innan svaren på covidtesten kommer. Så personal går till arbetet utan att veta om de är smittade eller inte, säger uppgiftslämnaren.

”Alla akuta fall tas om hand”

Enligt Sven Karlsson, chefsläkare på Skånes universitetssjukhus, kommer intagningsstoppet inte att påverka den akuta vården på enheten.

– Vi ser till att alla akuta fall tas om hand ändå, till exempel genom samarbete mellan enheterna i Malmö och Lund.

Hur allvarlig är den här situationen?

– Det här är något som har skett till och från sedan i våras, det är något vi kan hantera och har rutiner för, säger Sven Karlsson på Skånes universitetssjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.