Foto: Johan Nilsson/TT

Alla studenter kan få sin andra dos vaccin i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Alla studenter som fått sin första dos vaccin i sin hemregion kommer kunna boka sin andra dos i Skåne. Det meddelade Region Skåne på torsdagen.

– Det är viktigt att man tar sin första dos så fort man har möjlighet i sin hemregion. Ska man studera i Skåne till hösten kommer det vara möjligt att ta sin andra dos här, säger Skånes vaccinationssamordnare Maria Landgren, i ett pressmeddelande på torsdagen.

Hon vill att alla som kommer hit för att läsa på universitet eller folkhögskola har tagit sin första spruta på hemmaplan för att på så vis minska smittspridningen.

Från slutet av augusti

I månadsskiftet augusti/september kommer det att finnas vaccin till att vaccinera studenter som fått första dosen i sin hemregion.

Planering pågår just nu för hur det ska fungera praktiskt. Det är också viktigt att skånska ungdomar som ska studera i övriga landet tar sin första dos när man erbjuds den i Skåne.

Information på flera språk

Från och med den här veckan kommer det på uppdrag av Folkhälsomyndigheten även att finnas flerspråkiga informatörer på Möllevångstorget och Rosengård i Malmö.

Syftet är att på utvalda språk svara på frågor så att fler ska välja att vaccinera sig. Informatörerna talar arabiska, engelska, somaliska, tigrinja, persiska, dari och turkiska.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet