Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
John Hellberg är äntligen tillbaka på jobbet, ett och ett halvt år efter perioden som svårt sjuk i covid. Se videon om hans långa väg tillbaka. Foto: Hans Larsson/SVT

1,5 år efter covidmardrömmen – nu är John tillbaka på jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Den då 21-årige John Hellberg blev bland de första att ge ”den nya sjukdomen” ett ansikte. Våren 2020 blev han svårt sjuk i covid men överlevde mirakulöst efter sex veckor i respirator. Nu, ett och ett halvt år senare, är han tillbaka på jobbet.

I december gick första turen mellan lägenheten i Eslöv och jobbet på en biltillbehörsfirma i Arlöv. Den företogs i sjuktaxi. John började försiktigt med 12 procents tjänstgöring men är, berättar han stolt, redan uppe i halvtid.

– Jag var så matt att jag inte ens kunde gå genom verkstaden utan att få igång flåset. Men det har blivit bättre sedan dess, säger John.

Lång väg tillbaka

Han har hunnit fylla 23 sedan SVT träffade honom i maj 2020 på Orups sjukhus, där en svårt medtagen John rehabiliterades efter tiden i intensivvården.

– Jag ligger fortfarande vaken ibland och funderar på varför just jag drabbades så hårt, säger han.

Han är fortfarande långt ifrån återställd och än finns ingen prognos för när han kan återgå till att jobba heltid.

– Min lungkapacitet uppgår till 60 procent, så det är som att leva med en lunga.  Jag kan göra det mesta men undviker till exempel att springa. Och jag är rejält trött efter en arbetsdag. Fast samtidigt väldigt glad åt att ha varit på jobbet, konstaterar John.

Se videon om John Hellbergs återkomst till jobbet – och hör vad chefen och hans mamma säger om hans långa väg tillbaka.    

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer