Cp-skadade juriststudenten Josefine Svahn stämmer Lunds universitet för diskriminering. Foto: Johan Nilsson/TT

Cp-skadade juriststudenten Josefine stämmer Lunds universitet

Uppdaterad
Publicerad

Cp-skadade juriststudenten Josefine Svahn bad om att få dela upp en tenta för att fortsatta dagen därpå. Då sa Lunds universitet nej. Nu stämmer hon universitetet för diskriminering.

Juriststudenten Josefine Svahn har en cp-skada som gör att hon förbrukar mer energi än andra personer. När hon vid ett tentamenstillfälle i januari 2018, önskade att dela upp en tentamen och slutföra provet dagen därpå, sa examinatorn på Lunds universitet nej.

Istället erbjöds Josefine Svahn längre tid för att skriva provet eller möjligheten att slutföra provet sex veckor senare, vid samma tillfälle som omtentamen.

Cp-skadade juriststudenten hade svårt att klara den långa tentan. Foto: Bernard Mikulic/SVT

I augusti lämnade hon in en stämningsansökan mot Lunds universitet för diskriminering.

– Att göra tentan sex veckor senare skulle innebära att jag måste läsa två kurser samtidigt och gå miste om möjligheten att göra omtenta, säger Josefine Svahn.

Upp till examinatorn

Lunds universitet vill inte kommentera ärendet men skriver i ett svar på stämningsansökan att Josefine Svahn inte har blivit utsatt för diskriminering och att det är varje examinator som ska bedöma vilka anpassningar som kan göras vid varje examinationstillfälle.

Johanna Ingemarsson, jurist vid Malmö mot diskriminering, menar att beslutet är problematiskt.

– När man börjar en utbildning på fyra och ett halv år, måste man kunna vara säker på att man kommer examineras på ett sätt som man klarar av. Det gäller inte bara Josefine utan många andra studenter, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.